Van de boekenplank van Wim …

BRABANTSE HELDEN nr. 20

door Henk Mees, Teus Korporaal e.a.

Dit geheel aan de Brabantse wielersport gewijde periodiek verschijnende bookzine is weer een genoegen om te lezen. In de hele historie van de wielersport is Noord-Brabant hofleverancier van toptalent en daar is veel over te schrijven.

Over verleden, heden en toekomst en dat komt ook in deze uitgave weer uitgebreid aan bod. Vooral over het verleden raken de Brabo's niet uitgeschreven met mooie verhalen over Tiny Wolfs en Gerrit Boeijen. Namen die de oudere lezers met genoegen zullen lezen.

Gerrit Boeijen was kort na de Tweede Wereldoorlog de vaste partner van Gerrit Schulte in de zesdaagsen en in koppelkoersen. Ze werden de grote en de kleine Gerrit genoemd.

Ook tot het verleden behoort een terugblik op de Belgisch-Nederlandse DAF-ploeg, die van 1979 tot en met 1982 heeft bestaan. En wat te denken van Toon van den Bogaerd, naamgever van de TOBOGA-beker, de prijs voor de beste jongere die jaarlijks tegelijk met de Gerrit Schulte werd uitgereikt.

Dat wist iedereen, maar wie was Toon? Het staat in deze uitgave van Brabantse Helden.

Henk Mees neemt de lezer mee het heden, want de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft iets met de wielersport. Wat? Dat leest u in een artikel over de Trump Tour.

Ook tot het heden behoort een interview met Renate Verhoofstad, die zowaar iets positiefs weet te melden over Thomas Dekker, de na zijn boek Mijn gevecht de zo verguisde oud-wielrenner.

En dan de toekomst. Die komt uitgebreid aan bod in het omslagartikel over Sam Oomen (foto 2). Het piepjonge goudhaantje van de Giant-Alpecin ploeg, die in het nieuwe jaar Sunweb-Giant of Giant-Sunweb zal gaan heten.

Alles bij elkaar een prettig leesbaar boekwerk dat u voor de winkelprijs van slechts € 9,95 kunt aanschaffen. Bij de bekende webshops betaalt u twee euro meer, tenzij u meer aankopen doet en verzending gratis is. Als uw boekwinkelier het niet op voorraad heeft dan kan hij het voor u bestellen. ISBN 978.94.6021.033.4

Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 december 2016 12:00

Brabantse helden

Jan Jansen
Joop Zoetemelk
Piet Moeskops

Brabanders?
Geplaatst door Marius Engelsman, 29 december 2016 17:56:24

Sorry

Ik begrijp je reactie niet helemaal, Marius.
Geplaatst door Fred, 29 december 2016 20:07:27

Wie van de Drie?

Het was natuurlijk een strikvraag van Marius. Velen zullen geneigd zijn om eerstgenoemde als bijna Brabander te beschouwen. Maar de baanrenner Jan Jansen heeft niks met Brabant.
Geplaatst door Albert van de Donk, 30 december 2016 08:15:29

Brabantse Helden

Scherp opgemerkt van Albert van de Donk. Marius Engelsman bedoelde waarschijnlijk Jan Janssen (dubbele s).
Maar de intentie van deze periodiek is een link met Brabant. Niet voor niets is de titel van het bookzine : Helden in de wielersport in Brabant. Over echte Brabanders (geboren en woonachtig), of import Brabanders maar ook renners die op Brabantse bodem presteerden of een opmerkelijk feit in Brabant beleefden. Met een enkele keer een uitzondering en ook komen wedstrijden en evenementen in Brabant in aanmerking voor de redactie.
Geplaatst door bert hulleman, 30 december 2016 10:15:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web