Het balhoofdplaatje van Otto …

Terwijl fabrikanten van pharmaceutica, zoals Omega Pharma in een recent verleden, tegenwoordig rustig een wielerploeg mogen sponsoren, ligt de tijd waarin makers van rookwaren en alcoholische dranken er nog een wielerploeg op na konden houden ver achter ons.

Biermerken als Wiels, Amstel, Pelforth, Dreher, Henninger waren ooit bekende sponsors en ook de fabrikanten van sterke drank als Saint Raphael en Pernod zagen in de wielersport een goede mogelijkheid reclame te maken.

Rookwaren werden eveneens aangeprezen via rennerstruitjes, denk aan Caballero en Willem II, maar de vermoedelijk meest roemruchte op dat gebied was het Belgische sigarettenmerk Boule d’Or.

Van 1978 tot 1984 reed er een ploeg met die naam op het allerhoogste niveau. De ploeg had een groot aantal bekende renners onder contract als onder andere Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Fons De Wolf en Marc Demeyer.

De ploegleider was Lomme Driessens (foto), de man die er zijn leven lang mee pronkte de grootste renners naar succes te hebben geleid. Dat klopt ook wel gedeeltelijk, maar hij zal renners als Coppi en Merckx echt niet beter hebben gemaakt. Die waren het al, toen hij hun ploegleider werd.

Boule d’Or was een topploeg, maar Eddy Merckx, de grootste van allemaal, heeft er nooit voor gereden. Wel liet die zich ooit verleiden voor een reclame-sessie waarin hij te zien is op een poster met een Boule d’Or sigaret.

Op die poster de kennelijk door Merckx uitgesproken tekst: “Ik ben over gegaan op R6 (Boule d’Or light); voor mij is dat de eerste nicotine- en teerarme sigaret die zoveel smaak heeft.”  Dat Merckx rookte verbaast me niet, want wel meer renners rookten een sigaretje.

De fiets van het merk Boule d’Or was vermoedelijk niet afkomstig uit de sigarettenfabriek, maar waarschijnlijk een nevenactiviteit van Driessens. Er waren in die tijd tientallen kleine fietsfabrikanten in België die onder ieder verlangd merk leverden. 

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 23 december 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web