Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Louison Bobet werd geboren in Bretagne en deze streek lijkt wel een optie te hebben op eigenzinnige goede renners, zoals Lucien Petit-Breton, Jean Robic en natuurlijk Bernard Hinault.  De bijnaam van Bobet was ‘Le fils de boulanger’ en dat spreekt voor zich, omdat zijn eerste fietskilometers werden afgelegd met de bakkersfiets van zijn vader.

Hij gaf in 1946 al zijn visitekaartje af door de nationale amateurtitel te pakken. Als eerste Fransman won hij drie keer de Tour de France en dat was in de jaren 1953, ‘54 en ‘55. Hij won ook klassiekers als Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Bordeaux-Parijs en de Grand Prix des Nations.

Geen resultaten om van te huilen, maar toch werd hij gekscherend Bobette-Pleurette genoemd, vanwege zijn huilbuien als alles weer eens tegenzat, zoals in de beginjaren van zijn carrière. De taaiste tegenstander, die Louison in zijn profloopbaan tegenkwam, heette niet Coppi of Bartali maar Furunkel. Die naam zul je niet tegenkomen in de annalen van de Tour de France, maar wel in een medische encyclopaedie.

Louison had veelvuldig last van ordinaire steenpuisten op zijn achterste. Die waren soms zo groot dat ze de gelijkenis met zijn vaders krentenbollen glansrijk konden doorstaan. In zijn tijd hadden veel renners daar last van.

Het was te wijten aan verkeerde voeding en gebrek aan hygiëne. Bij Bobet zaten ze altijd op de plek waar precies de punt van het zadel de huid raakt. Een operatie werd steeds uitgesteld, totdat het ongemak een levensbedreigende vorm aannam.

De chirurg haalde een enorme bal dood vlees weg en had wel honderd arterieklemmen nodig om het bloeden te stelpen. De twintig centimeter grote wond werd gehecht en voor een voortzetting van zijn wielerloopbaan werd gevreesd.

Hij begon echter toch weer te trainen en won op karakter doodleuk nog Parijs-Roubaix. Het einde van zijn loopbaan kondigde zich aan in de Tour van 1959, nota bene op Quatorze Juillet de nationale feestdag. Bobet verloor toen twintig minuten en was kansloos voor de eindoverwinning. De volgende dag stapte hij in stijl af op het dak van de Tour, de Col d’Izoard, waar hij in het verleden zo vaak het verschil had gemaakt.

Op die berg staat dan ook zijn gedenkteken, samen met dat van die andere Tourlegende: Fausto Coppi. Na een verschrikkelijk auto-ongeluk was zijn loopbaan in 1961 definitief verleden tijd. Louison viel niet in het bekende zwarte gat maar werd een geslaagd zakenman, als uitbater van instituten waar de Thalasso-therapie werd toegepast.

Ik zou bijna vergeten dat we het in deze rubriek over een fiets moeten hebben en zijn naam siert dan ook het balhoofd en de schuine buis van deze naar hem genoemde racefiets. Bobet reed een grootste gedeelte van zijn loopbaan op fietsen van het merk Stella. Dat had niets te maken met de fietsen van die naam, waar Anita Witzier wanstaltige reclame voor maakt.

Stella was in de jaren vijftig een fietsenfabriek waar Bobet een financieel belang in had. Nadat hij in 1953 voor het eerst de Tour had gewonnen, werd de naam Stella veranderd in Louison Bobet. Zelfde fiets, andere naam, die beter voor de publiciteit was. Iedere keer dat de naam van de drievoudige Tourwinnaar werd genoemd of in de krant geschreven, was dat ook reclame voor de fiets. Gratis reclame!

De plaats waar de merknaam staat is tekenend voor het nog televisieloze tijdperk, waarin Bobet fietste. Toen de TV alles in beeld bracht werd de naam van het fabrikaat op de zijkanten van de schuine buis geplaatst waar het voor iedere kijker duidelijk zichtbaar was.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 13 december 2016 11:00

Izoard ?

Mooi verhaal, maar Louison Bobet stapte in 1959 niet af op de Col d'Izoard maar in de 18e rit op de top van de Col d'Iseran.
Geplaatst door Geert Dekkers, 13 december 2016 16:32:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web