Het balhoofdplaatje van Otto ...

“Het merk Springfield is Amerikaans en het was ooit heel beroemd. Dit plaatje met de merknaam Springfield is echter hartstikke Nederlands. Het was het merk van Willem Metz, één van die vele kleine maatbouwers in Amsterdam. Hij zat met zijn bedrijfje aan de Oudezijds Achterburgwal. In dat pand worden allang geen fietsen meer gemaakt, maar plezier. Wanneer precies heb ik niet kunnen achterhalen, maar Metz is ooit met zijn merknaam Springfield naar Haarlem verhuisd. Zo gek was dat niet, want als je destijds als fietsenmaker in Amsterdam een pandje in eigendom had (zoals Joco, P.A. de Jonge, Jasper Bouma, Magneet, De Wilde, later Burco en nog een aantal andere), dan was het pand heel wat meer waard dan de fietsennering erin. Zeker in het hart van ...

... het red-light-district. Een oude Haarlemse kennis van mij heeft ooit, vermoedelijk rond 1960, een maatframe bij Willem Metz besteld. Bij zijn dood in 1998 kwam het geel-met-rood gebiesde frame tevoorschijn, met een doos erbij waarin een stuur, een zadel, een Campagnolo derailleur, een Hermes crankstel, Mafac remmen, Campa naven en ook een los balhoofdplaatje zaten. Alles nieuw en ongebruikt. De weduwe vertelde mij dat haar man bij het zien van het frame, zoals het gespoten was, er spontaan zo’n afkeer van had gekregen dat hij de fiets nooit afgemonteerd had. Ik kreeg hem mee, op voorwaarde dat ik hem af zou bouwen. Dat heb ik gedaan, maar de fiets met een framemaat van 53 cm. was veel te klein voor mij. Hij stond er maar te staan. Tot een vriend uit Canada hem zag en, in tegenstelling tot de oorspronkelijke eigenaar, heel enthousiast werd van de kleurencombinatie. Ik heb hem de fiets cadeau gedaan, op voorwaarde dat hij hem niet zou slopen voor de onderdelen, maar intact zou laten. Hij heeft in het verre Canada nog steeds veel bekijks met zijn ‘Europese’ Springfield.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon
 

Door Fred van Slogteren, 30 maart 2007 8:00

het balhoofdplaatje van otto

goede dag,
een leuk verhaal. de werkelijkheid is anders gegaan. mijn vader, heeft heel veel voor de wielersport gedaan maar is daar niet erg voor gewaardeerd. ik heb nog steeds een springfield/cabalero in mijn bezit.(die kleur kwam helemaal niet overeen met het cabalero sigarettenpakje
groeten, henk metz

Geplaatst door henk metz, 03 april 2007 18:40:54

Springfield

Het kindje van Willem Metz werd later geadopteerd door Fred Hoogland in Haarlem en op de vraag van mij hoe hij op deze naam is gekomen zei hij me dat de wapen fabieken in Springfield Colorado destijds voor kwaliteit stonden, vandaar.En zoals Henk Metz al aanhaalde, meneer Metz heeft veel voor de wielersport betekend.

Geplaatst door Jan v d Horst, 08 april 2007 19:50:00

Springfield

Hallo Otto,
Prachtig plaatje! Verder alleen een aanvulling/correctie op je verhaal: Metz zat nooit in Amsterdam. Springfield is in 1904 opgericht als firma Gebr. Siebol te Amsterdam, eerst een detailhandelszaak en na een aantal jaren een van de bekendere grossiers van Nederland. Later kwam het bedrijf in handen van de zoon van een van de eigenaren (J. Siebol), en die verhuisde de grossierderij rond de oorlog van Amsterdam naar Haarlem (Zoetestraat 2a met nog een magazijn in de Ursulastraat 20). In 1948 verkocht hij aan W. Metz.
Groeten,
Herbert

Geplaatst door Herbert Kuner, 15 april 2007 10:06:16

Springfield

Ik rij nog steeds op een Springfield die ik ongeveer 40 jaar geleden heb laten bouwen in een fietsenwinkel aan de Krocht in Haarlem en voorzien van zo'n balhoofdplaatje zoals hierboven getoond. Frame, wielen,ketting, tandwielen, pedalen zijn nog origineel. Hij is wel toe aan een beetje vet. Is demontage en montage van bv de bracket eenvoudig uit te voeren of is toch meer nodig dan een beetje handigheid?
Groeten,
Henk L.Mulder

Geplaatst door Henk L. MUlder, 19 mei 2007 19:49:28

Springfield

Henk Metz, ik zou voor de volledigheid van de geschiedschijving graag het 'verhaal Willem Metz' willen horen van wie dat het beste kan weten.
groten,

Otto Beaujon

Geplaatst door otto beaujon, 22 mei 2007 06:26:05

Springfield

Henk Mulder: moeilijk is het niet, als je goed gereedschap hebt. Niks forceren, geen kogeltjes kwijtraken en het gewoon met nieuw vet weer monteren. Bovendien is vrijwel elk onderdeel 'van toen' nog te krijgen en dus te vervangen.groeten,

Otto Beaujon

Geplaatst door otto beaujon, 22 mei 2007 06:28:50

contact

Henk Metz en Henk Mulder. Als jullie nader contact willen met Otto, dan kun je je e-mailadres doorgeven op fred@slogblog.nl Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 22 mei 2007 06:36:10

Springfield

Hallo otto, en hallo Henk Metz.

Vorige week ben ik in het bezit gekomen van een mooie, en volledig originele, Springfield uit 1976. Voor ik dit artikel in wielerblog las, belde ik met Willem van der Kaay van RIH, om hem te vrgaen wie de frames van Springfield bouwde. Hij dacht onmiddelijk aan 'Witte Ko', uit Browuershaven, voor velen een begrip/legende. Mijn Visser Vainqueur uit 1981 is ook door Witte Ko gemaakt.
Wat mij opviel aan het frame van mijn Sprinfield, is dat ie heel netjes is gemaakt, met echt mooie lugs, zoals ook Presto en Zieleman ze in die tijd gebruikte.
Misschien weet Henk Metz wie de Springfields bouwde in de 70er jaren en daarvoor?

groet,

Geplaatst door Freek Faro, 13 juni 2007 13:15:21

Springfield

Voor zover ik weet bouwde Springfield in eigen fabriek fietsen. Jan Bouma, later JABO heeft ze gemaakt en daarna Witte KO uit A'dam die naar Zeeland verhuisde en oa het vak leerde aan Frank Groot SUPER VICTORIO uit Alkmaar nu Heehugowaard.

Geplaatst door Jan v d Horst, 14 juni 2007 06:22:11

Springfield restauratie

Ik ben in het bezit gekomen van 2 Springfield racefietsen.
Een dames en een herenfiets.
Beide wil ik restaureren en daarom vraag ik i.v.m. met roestschade aan de herenfiets of er nog 'decals' (de belettering Springfield) bestaan van het merk.
En zo ja, waar kan ik die verkrijgen?

Geplaatst door Jan Al, 05 augustus 2008 18:18:13

fabrikant

Probeer het eens via de fabrikant:

http://www.springfieldbicycle.com/

ze zijn bereikbaar via e-mail.

Geplaatst door Dirk, 06 augustus 2008 18:01:03

Hoe oud?

De dames racefiets is 'gerestaureerd'.
Nu heb ik een frameno. bemerkt onderaan de bracketlug.
Het nummer is zeer klein en er lijken wel graden nullen in voor te komen die ik aan zal duiden met grd.
Het nummer is 59grd 6364grd 022 hier achter staat een heel kleine 2 E38
Mogelijk is er voor iemand te achterhalen hoe oud deze fiets is?

Geplaatst door Jan Al, 09 augustus 2008 15:35:52

springfield belettering

Ik heb 25 jaar geleden een 2e hands springfield frame gekocht en laten afbouwen met materialen van Dasia.
Ik fiets er nog steeds op met veel plezier maar zou graag de belettering weer willen aanbrengen. Wie bezit er belettering of foto's hiervan?

Geplaatst door Marcel Kuster, 10 augustus 2008 14:46:27

jan nieuwenhoff

hallo otto mijn vraag is of er meer informatie is over framebouwer jan nieuwenhoff ,want mijn opa heette ook zo en had een fietsen zaak in de tweedeboomdwarsstraat.Maar ik twijfel want sommige dingen komen niet helemaal overeen ,kunt u mij misschien verder helpen vr groet Elly Verbeek

Geplaatst door Elly Verbeek, 08 mei 2011 14:05:20

springfeld racefiets

Ik heb ongeveer 25 jaar geleden een Springfield racefiets op maat laten maten in een fietsenzaak in Haarlem. Ik dacht dat de Firma Hoogland heette. Graag wil ik mijn fiest laten opknappen. Bestaat de firma nog? Of waar kan ik het beste terecht?

Geplaatst door Hans Werdmolder, 29 september 2012 13:47:43

Springfield

Ik weet niet beter of de heer Willem Metz uit Haarlem bracht deze fiets op de markt. Willem Metz is bij mij vooral bekend als motordeskundige bij de populaires op de Alkmaarse wielerbaan.Is inmiddels al jaren terug.
Op internet staat trouwens vrij veel over het merk Springfield.

Geplaatst door Jan Quax, 29 september 2012 20:16:04

Springfield

Springfield was inderdaad het kind van Willem Metz aan De Krocht in Haarlem. Het pand is nu een moskee. Fred Hoogland heeft het merk van de heer Metz overgenomen. Zijn wielerzaak was in de Van Egmondstraat en bestaat niet meer.

Geplaatst door Jan v d Horst, 30 september 2012 06:26:27

vraagje aan Jan vd Horst

Op welk merk reed jij in de caballero tijd? Ik weet nog dat iedereen zijn eigen merk koos, en door caballero liet opspuiten in de teamkleuren.

Geplaatst door marco verbaant, 30 september 2012 09:12:13

marco verbaant

Ik heb toen altijd op een SPRINGFIELD gereden. Het frame werd precies naar mijn wensen gebouwd (kom daar tegenwoordig maar eens mee aan)!

Geplaatst door Jan v d Horst, 30 september 2012 10:21:12

Jan vd Horst

Precies Jan... Ik weet dat van Cees Zoontjens. Hij reed altijd op St. Corneille uit Tilburg, ook in zijn caballero tijd. Ook hier op dit blog is dat merk al vaker ter sprake gekomen. Dat ging daar ook op maat. Tegenwoordig met dat "plastic" (lees: carbon) heb je de keuze in S,M,L en als je mazzel hebt XL. Net als een T-shirtje....
NB - Op dit moment ben ik met een project bezig een fiets te restaureren in de oude caballero stijl. En dat komt al aardig van de grond. Ik denk de juiste kleur te hebben gevonden en laten aanmaken (moet het hebben van oude foto's uit mijn plakboeken en geheugen) en de firma frame-stickers.nl is er in geslaagd exact de goede transfers te maken. Wordt een winterprojectje.

Geplaatst door marco verbaant, 30 september 2012 20:27:30

framebouwer

Het klopt dat mijn vader Jasper Bouma voor Willwem Metz heeft gebouwd,en ook voor Jan Nieuwehoff,dat was tijdens het bouwen van zijn eigen merk Cycles Jabo

Geplaatst door Sonja Bouma, 29 januari 2014 10:52:14

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web