ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Jan Fransen ...

Nooit eerder stond ik met Jan Fransen op één foto. Deze sympathieke oud-renner uit Halfweg was dan wel geen veelvraat wat eerste plaatsen betreft, maar hij reed in zijn wielertijd wel een massa aan ereplaatsen bijeen.

Zichzelf wegcijferen voor anderen was zijn handelsmerk. Beulswerk verrichtte hij zonder morren en bij zijn familie thuis was het al niet anders.

Altijd stond voor wielrenners van verre de deur wagenwijd open. Oud-wereldkampioen achtervolging Henk Nijdam kwam er eens logeren om deel te nemen aan het Nederlands kampioenschappen in het Olympisch Stadion.

Jan vertelt smakelijk dat hij Nijdam daags voor het kampioenschap de remmen van de fiets zag halen om van zijn wegfiets een baanfiets te maken.

Dat kon natuurlijk niet, maar pas na lang aandringen nam de nuchtere Drent het aanbod van Jan aan om diens baanfiets te lenen. Henk reed in de series een supertijd.

Als de kippen waren de Amsterdamse verzorgers erbij om het nieuwe idool van dienst te mogen zijn. 'Helper' Jan Fransen werd daarbij brutaal opzij gezet. Jan zei niets en deed gedwee een stapje terug.

Ik was samen met auteur Gijs Zandbergen te gast bij Jan en het was een feest om zijn belevenissen aan de Ronde van Tunesië op te tekenen.

Bij het afscheid kregen we een boek vol met anekdotes mee en ook nog een berg andere informatie. Janzal het niet missen, want hij heeft het geheugen van een olifant. Hij vergeet wat wielrennen betreft bijna niets!

Door de plaatsing van een nieuwe heup is fietsen voor hem even niet mogelijk, maar zodra het weer kan, fietsen we graag weer een rondje met hem mee.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan van der Horst, 3 december 2016 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web