Het balhoofdplaatje van Otto …

Afgelopen zaterdag is er in Rotterdam weer de jaarlijkse beurs voor klassieke racefietsen gehouden. Ditmaal in een prachtige ruime sporthal in Hillegersberg, met veel gratis parkeerruimte.

De beurs, een initiatief van Pierre Mijnsbergen, werd een paar jaar geleden voor het eerst gehouden in de catacomben onder de oude Hofpleinlijn, sfeervol maar donker en klein.

De nieuwe locatie is een enorme verbetering. Een goed verlichte ruimte en een prima catering. Het was dan ook geen wonder er een aantal vedetten uit het vintage wielerverleden rond te zien lopen.

Jan Janssen was er, Wout Verhoeven natuurlijk ook en tutti quanti. Er waren wel vijfhonderd klassieke racefietsen te koop of te bezichtigen. Door de grote hoeveelheid waren de prijzen (van fietsen) zéér onderhandelbaar.

Verder waren er grote hoeveelheden onderdelen, variërend van nieuw (vaak nog in de originele verpakking) tot gebruikt en gedemonteerd. Uiteraard zag ik ook veel wielertruien en andere souvenirs.

Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt voor de mooiste fiets van de dag. Binnen een parc fermé, afgezet met een dik rood koord stonden een twintigtal geselecteerde beauties.

Daarbij de authentieke Sauvage-Lejeune waarop Jan Janssen in 1968 de Tour de France won. De meest opvallende fiets was echter die van Frans Klatten, een oogverblindend fraaie Masi (foto 1), afgemonteerd met de befaamde Campagnolo jubileumgroep.

Faliero Masi (foto 2) was een legendarische framebouwer die met zijn bedrijf gevestigd was in de catacomben van de fameuze Vigorellibaan in Milaan.

Het oversized frame is door vooral Amerikaanse adepten zo ongeveer de hemel ingeprezen. Het was in de tijd van de stalen frames-met-lugs voor de buizenfabrikanten een forse investering om exclusief voor Masi lugs en buizen met een iets grotere diameter te maken.

Hoe het ook zij: de renners kwamen tijdens de baanwedstrijden vanzelf langs het atelier van Masi. Dat was niet meer dan een hok, met meer foto's aan de muren dan behang.

Daarop kon de gelauwerde framebouwer terugkijken op de klandizie door de jaren heen. Fausto Coppi, Aldo Bini, Fiorenzo Magni, Louison Bobet, Jacques Anquetil, Roger Rivière, Antonio Maspes, Ferdi Bracke, Eddy Merckx, Felice Gimondi en Vittorio Adorni wisten allemaal de weg naar het atelier van Masi te vinden.

Zijn beste klant was echter Rik Van Looy. Toen de beroemde Keizer van Herentals voor het eerst een frame door Masi had laten maken, wilde hij nooit iets anders meer.

De materiaalsponsors van zijn opeenvolgende ploegen vonden het natuurlijk niet leuk, dat ze de Masi-frames in hun kleuren moesten spuiten. Maar Rik was in zijn tijd zo groot dat niemand er openlijk tegen in opstand kwam.

Foto 1: © Otto Beaujon
Foto 2: archief Otto Beaujon

Door Otto Beaujon, 2 december 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web