Uit de wasserette van Henk …

Dit truitje dateert uit 1993, een van de twaalf jaren toen de Brabander Kees Hopmans uit Hoogerheide in het profpeloton rondreed.

De zoon van een champignonkweker besloot in 1989 van de amateurs naar de profs over te stappen toen hij een aanbieding kreeg van Hennie Kuiper om bij diens ploeg Team Stuttgart te komen.

Dat was een initiatief van die mooie stad in het Schwabenland om jonge veelbelovende renners een kans te geven op de internationale arbeidsmarkt voor wielrenners.

Als experiment werd het een mislukking en Kees keerde na twee jaar terug naar Nederland, waar geen grote ploeg in hem was geïnteresseerd.

Hij kreeg een contract bij Elro Snacks, de hobby van de Tilburgse snackfabrikant Jos Elen. In 1993 kreeg Elro Snacks als sponsor gezelschap van Van Griensven, ik meen een bedrijf in speelautomaten.

Het was een ploeg die hoofdzakelijk criteriums reed met zo nu en dan een uitnodiging voor een grote wedstrijd als de Ronde van Nederland.

Het was in 1993 een ploeg met renners als Niels Boogaard, Dick Dekker (de oudere broer van Erik), Jan Willem van Loenhout, Jos Elen junior en Michel Zanoli.

Ondanks alle goede bedoelingen bleef het bij gewriemel in de marge. Na een jaar hield Van Griensven het voor gezien en was Jos Elen senior weer aan zet.

Het heeft hem ongetwijfeld veel geld gekost, maar de man was een wielerliefhebber en het zal zakelijk wel verantwoord zijn geweest.

Kees Hopmans heeft nog tot en met 2000 gekoerst. Een jaar later trad hij in dienst bij Jan Janssen Fietsen. Een aardige vent die mij enkele truien uit zijn collectie gaf.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 30 november 2016 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web