Komt er nu toch eindelijk een nationaal wielermuseum?

Aanvankelijk heette het plan van Gerrie Hulsing Zaans Wielersport Museum. Als een echte Zaankanter weet hij alles van de wielersport in die regio en ook van de roemruchte Zaanse vereniging DTS (Door Training Sterk).

Toen hij zijn plan tot uitvoering ging brengen met het verzamelen van oude racefietsen, wielertruien en andere parafernalia, zei een deskundige in alles wat musea betreft dat zijn uitgangspunt niet klopte.

‘Dat is bij voorbaat gedoemd te mislukken’, kreeg Gerrie te horen. Met het advies groot te gaan denken en het nationaal aan te pakken. Dat is wel moeilijker, veel meer werk en duurder, maar succesrijker.

‘Mensen die iets van belang te doneren hebben, zullen dat eerder doen aan een nationaal museum dan aan een regionaal’, was de steekhoudende onderbouwing. Dat leidt dan tot een veel bredere en veel aantrekkelijkere collectie, waarmee meer aandacht is te genereren.

Gerrie sloeg de raad niet in de wind en stelde zijn plannen bij. Het moest een museum worden met de focus op de gehele Nederlandse wielersport. Uiteraard met veel fietsen en kleding, maar ook met voorwerpen waar een verhaal aan vast zit.

Dat plan vereist een ruimte waar veel te bewonderen is, met een documentatiecentrum, een wielershop en een gelegenheid om een kopje koffie te drinken en een broodje te eten. Zoals een echt museum hoort te zijn. Beleven, herkennen en erkennen, de sleutelwoorden waarvoor een bezoeker naar een museum komt.

Dit stukje is daarom ook een oproep aan al die nabestaanden van beroemde, bekende en minder bekende renners om de erfenis van pa niet bij het oud vuil te zetten, maar het aan het museum te doneren. Wat is er nou mooier om de nalatenschap van je wielrennende vader in een museum te laten voortleven?

Daarom heeft Gerrie als credo voor zijn museum de slogan bedacht:

In het Nationaal Wielersport Museum krijgt het verleden weer een toekomst.


“Een museum maak je samen”, zegt Gerrie enthousiast als altijd. “Ook financieel, want ik ben in sterke mate afhankelijk van giften. De namen van iedereen die geld of een museaal stuk doneert zijn voorgoed aan het museum verbonden.”

Voor wielermensen die mooie stukken niet willen afstaan, maar ze wel in bruikleen willen geven zijn er standaardcontracten beschikbaar om de voorwaarden rond ‘eigendom en bezit’ juridisch waterdicht vast te leggen. Een concept contract kan op vrzoek worden toegezonden.

Zo kunnen ook privéverzamelaars hun collecties inbrengen, zonder bang te hoeven zijn dat die zo maar verdwijnt. Tentoongesteld krijgt zo’n verzameling veel meer waarde dan ergens onzichtbaar opgeborgen, vanwege ruimtegebrek.

Bij de vraag waar en wanneer we de al behoorlijk grote collectie van het Nationaal Wielersport Museum kunnen aanschouwen, kijkt Gerrie voor het eerst wat zorgelijk. “In principe is er een locatie, maar die is nu al te klein.”

Hij doelt daarmee op een ruimte in het mooie Noord-Hollandse De Rijp. Gerrie’s voorkeur gaat uit naar zijn eigen provincie, want hij heeft er de handen aan vol. Als er ook nog dagelijks reistijd bijkomt, zou het hem wel eens te veel kunnen worden.

Daarom is hij overal aan het lobbyen, voor een grotere ruimte, voor het uitbreiden van de collectie en voor meer geld. Daar hangt voor het slagen van zijn ambitieuze project alles van af.

De slogblog ondersteunt het project van Gerrie Hulsing van harte. Zijn enthousiasme is hartverwarmend en het wordt tijd dat er nu eindelijk eens een museum komt.

De Nederlandse wielersporthistorie is zo rijk dat het een museum verdient. Uit mijn research naar het verleden van Nederland in de Tour de France is mij gebleken dat het vooral bij de jeugd aan veel kennis ontbreekt.

Dat is nu nog geen ramp, maar met het ouder worden zullen ze meer willen weten. Wie waren die Jan Janssen en Joop Zoetemelk die lang geleden de Tour de France wonnen? En wie was Jan Raas die in een ver verleden klassiekerkoning was? Op deze en veel andere vragen geeft het museum met tastbare herinneringen antwoord.

We zullen jullie op de hoogte houden. Of kijk op www.stichtingnwm.nl

gerrie@stichtingnwm.nl

Foto’s: © Gerrie Hulsing

Door Fred van Slogteren, 29 november 2016 11:00

bijzondere man met bezieling

Prachtig Gerrie ,Wens je ontzettend veel succes en ook voor 2017 zal ik in het loop van het seizoen de opbrengst van 1 of meerdere boeken ten gunste van jouw doel overmaken. Want ik hoop en ben erg benieuwd wanneer jouw museum er komt !!
Geplaatst door Mirko Schrijvershof , 29 november 2016 20:24:24

Museum

Dank je Mirko voor je positieve reactie op het leuke artikel van Fred.
Zo moesten er meer over denken in het vaderlandse wielerwereldje.
Het blijft me enigszins verbazen dat de ondersteuning in financiële zin, in deze fase van doorslaggevende aard, op zo'n laag pitje blijft staan.
Degene die mij kennen weten dat opgeven bij mij geen optie is, dus blijf ik er voor gaan.
Geplaatst door Gerrie Hulsing, 30 november 2016 09:54:45

Museum


Afgelopen week werd in Museum Haarlem door Mart Smeets en Yvonne van Gennip 'Haarlem Sportstad' geopend.

Op de tentoonstelling (25 november tot 28 mei 2017) is aandacht voor Haarlemse sporthelden, waaronder: Jaap Eden, Kick Smit, Yvonne van Gennip, Tom Okker, Claudia Zwiers en Dennis van der Geest. En er zijn veel bijzondere sportattributen te zien, zoals het voetbalshirt van Kick Smit van de eerste WK van Nederland in 1934, de eerste wereldbeker schaatsen van Jaap Eden uit 1893, een hockeystick van Floris Jan Bovelander en de gouden WK-wielrenmedaille van Gerard Peters uit 1946, de baanfiets van Jacques van Egmond, een judopak van Dennis van der Geest en diverse sporttenues. Zelfs ik mocht er een bijdrage leveren.
Wat zou het toch waardevol zijn als het initiatief van Gerrie Hulsing tot een permanente status kan worden verheven. Is het model hieronder van Museum Haarlem een hint, of is die weg al vruchteloos gebleken?

Museum Haarlem heeft n.l. een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling – alle schenkingen zijn vrijgesteld van schenkings- en successierechten).

Geefwet: de belasting betaalt voor een groot deel mee aan uw schenking. Een schenking in de vorm van een periodieke gift over een termijn van vijf jaar heeft geen plafond of drempel. U mag 125% van het bedrag fiscaal aftrekken. Dit houdt in dat als u € 500 aan het museum schenkt, dan kost dit u (bij een 52%-tarief) slechts € 175 netto. Een schenking van € 1.000 kost u € 350 netto. Voor ondernemers, die onder de vennootschapsbelasting vallen, geldt een aftrek van 150%.
Geplaatst door Jan v d Horst, 30 november 2016 14:46:23

Museum

Jan,
Het bestaan van de Anbi-status was me bekend.
De schenkings/fiscale kant van de zaak niet. Blij dit te lezen!
Binnenkort toch weer een tweetal gesprekken die mogelijk voor een
geheel andere kijk op het geheel kunnen zorgen.
Daarvoor zou dit zomaar eens van nut kunnen zijn.
Bedankt voor dit bericht.
Groet,
Gerrie
Geplaatst door Gerrie Hulsing, 02 december 2016 16:04:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web