Het was me het weekje wel …

Afgelopen vrijdag kwam het bericht dat de organisaties van een aantal grote koersen op de WorldTour-kalender hadden besloten dat de ploegen die er aan deelnemen niet langer uit negen, maar uit acht renners mogen bestaan.

Dit in de eerste plaats om de veiligheid van de renners beter te kunnen waarborgen en in de tweede plaats om de overmacht van een zeer kapitaalkrachtige ploeg als Team Sky in te dammen, omdat het met acht renners moeilijker wordt het peloton te controleren dan met negen.

Ik vond het een sympathiek besluit. De veiligheid van renners dient altijd voorop te staan, maar als je daar echt werk van wil maken dan gaat dit besluit lang niet ver genoeg. Dan zou het beter zijn om de ploegen met zes renners te laten rijden, want dan wordt het aantal starters teruggebracht tot 132 in plaats van 198.

Wat het overwicht van Team Sky betreft, heeft het volgens mij weinig effect. Die ploeg heeft ruimschoots het meeste geld en dus de beste renners. Of het er acht zijn op een totaal van 176 of negen op een totaal van 198, maakt mijn inziens geen verschil.

Het is beter om van bovenaf een minimum en een maximum aan het budget van iedere ploeg te stellen. Dat is juridisch moeilijk haalbaar en die voorwaarde kunnen organisaties van een ronde nooit stellen.

Daar is de UCI voor nodig en de internationale wielerbond reageerde de volgende dag op het besluit van ASO, RCS en The Flanders Classics. Niet om het besluit te omarmen en te sanctioneren en het ter verbetering aan te vullen, maar om het terug te fluiten.

De heren in Aigle waren op hun pik getrapt. Wie zijn ze dan wel om dat buiten de Professional Cycling Council te besluiten. Deze club is als onderdeel van de UCI als enige bevoegd om een dergelijk besluit te nemen en niet die floeperds van de ASO. Terug in je hok.

Daarmee gaat de strijd tussen UCI en ASO natuurlijk weer oplaaien, want beide organisaties claimen de absolute macht te bezitten in wielerland.

De veiligheid van de renners? Who cares? Het gaat om de grote ego’s op het pluche en die zijn allang geen wielrenner meer. Nog zie ik Woutje Poels na zo’n massale valpartij in de berm liggen.

Hij is geweldig teruggekomen, de zwaarste periode in zijn leven, won dit jaar op schitterende wijze Luik-Bastenaken-Luik en was voor zeker zestig procent verantwoordelijk voor de derde Tourzege van Froome, maar het had ook anders kunnen zijn.

Van mij mag dat besluit uitgevoerd worden en liefst nog wat verder.

Foto’s: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 27 november 2016 11:00

Wout Poels

Ben er stil van!!!!!!!!!!!
Geplaatst door Harry Hermkens, 27 november 2016 17:04:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web