Oud zeer …

Op dinsdag 13 september jongstleden, een smoorhete dag, had mijn fietsploegje uitgekozen voor een rit door Noord-Holland ter ere van mijn Australische vriend Henk Vogels (foto 1), die na zijn zoveelste vakantie op zijn geboortegrond weer naar Way Down Under zou terugkeren.

Onze eerste stop was bij de beroemde kapsalon van Rob Sweers (foto 2) in Oostzaan. Toen Rob nog in Haarlem woonde zag het er naar uit dat hij behalve hairstylist ook een groot wielrenner zou worden.

Althans dat liet de vlot babbelende coiffeur iedereen weten die in zijn stoel plaatsnam. Hij zou die andere Haarlemmer (mijn persoontje) wel eens even opzij zetten! Eerlijk gezegd wist hij mij met zijn retoriek wel een beetje nerveus te maken.

Toen ik ook nog eens van dat mooie meisje aan de overkant van de straat te horen kreeg dat ze een date had met een wielrenner, wist ik niet hoe snel ik dat uit haar hoofd moest praten.

Hij heette Rob Sweers en ik weet niet meer wat ik allemaal heb gezegd om haar te overtuigen, maar het lukte me haar op andere gedachten te brengen. Gedachten aan mij, dat spreekt vanzelf.

Ik heb dat kennelijk zo goed gedaan dat Ria en ik nu al een mensenleeftijd getrouwd zijn en hopen dat tot het eind der dagen vol te houden. Met de moed er in en een lach op het gezicht.

Voor Rob Sweers was het een hard gelag en ik heb wel eens van klanten van hem gehoord, hoezeer hij daar kwaad over was. Met het hele verhaal in geuren en kleuren erbij. Ik geef na zoveel jaar ruiterlijk toe dat het een luizenstreek van me was.

Maar wat heb ik er toen van genoten! Haha!

Na afscheid van mijn oude rivaal te hebben genomen, reden we in optocht verder door recreatiepark Het Twiske en via Monnickendam, Volendam, Edam en en natuurlijk De Zaanse Schans terug naar Haarlem. Honderdvijftien kilometer uit en thuis en dat in die bloedhitte.

Henk is in Australië op dat gebied wel wat gewend maar toch zei hij toen hij van de fiets klom: “Ik denk nu toch echt dat dit de laatste keer is dat ik naar Haarlem kom. Nog zo’n afscheid overleef ik niet!”

Foto 1: archief dewielersite.net
Foto 2: © Jan van der Horst

Door Jan van der Horst, 27 november 2016 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web