Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 30 november …

Er zijn twee soorten renners. De ene soort gaat uit van de kwaliteiten die hij in de wieg heeft meegekregen. Ze ontwikkelen die tot het maximum en gaan verder door het wielerleven als sprinter, rouleur, klimmer of combinaties daarvan.

De andere groep is veel kleiner, want dat zijn de renners die zich niet neerleggen bij het feit dat ze het ene wel kunnen en het andere niet.

Ik noem drie beroemde representanten van deze groep omdat ze zich alle drie hebben ontwikkeld van een sprinter, die ook tot een bepaalde hoogte goed kon klimmen en tevens een redelijke tijdrit neer kon zetten.

De eerste is Jan Janssen, de tweede Sean Kelly en de derde Laurent Jalabert. Ze wonnen tal van koersen, met hun sprint, maar ze ontwikkelden zich zodanig dat ze alle drie de Ronde van Spanje op hun naam schreven en Janssen ook nog eens de Tour de France.

Dat is grote klasse en Jalabert is er een grand seigneur mee geworden die in eigen land nog altijd enorm populair is. Nog steeds, want hij kan zich tijdens de Tour de France in een etappeplaats maar beter niet laten zien.

Doet hij dat wel dan staan de fans direct in rotten van vier te wachten op zijn handtekening of het voorrecht met hem te selfieën, als dat tenminste een werkwoord is.

Jaja was dertien jaar prof en behalve de Vuelta won hij vijf klassiekers en tal van kleine rittenkoersen en eendagswedstrijden. Hij behoorde tot de beste renners van zijn tijd.

Jalabert was ook wereldkampioen tijdrijden en in de Tour won hij twee keer zowel het puntenklassement als het bergklassement. Over allround gesproken.

Veel van die successen behaalde hij na 1994. In de Tour van dat jaar zag ik hem met zijn helm op één oor en zijn zonnebril bungelend aan het andere zwaargewond op het asfalt zitten.

Zijn val was het gevolg van een maffe actie van een Franse politieagent die staand voor het dranghek een foto wilde maken van het aanstormende peloton.

Er volgde een massale valpartij en Jalabert was een van de ergste slachtoffers. Hij had van alles gebroken en zijn oog hing uit de kas.

Maar toen moest zijn echte carrière nog beginnen. Ik had daar – en dat heb ik nog steeds – een grenzeloos respect voor.

Laurent Jalabert viert vandaag zijn 48ste verjaardag.

Foto’s: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 30 november 2016 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web