ad ad ad ad
Deel 3 is uit

De slimme vos …

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Het is tijd om de racefiets te verruilen voor de mountainbike. In mijn eerste ritje door de Kennemerduinen ontwaar ik in de verte een coureur in dezelfde kleuren als waar ik in rijd.

Ik gooi er een schepje bovenop en nader hem zienderogen. Dat is genieten, want de laatste tijd word ik vaker dan mij lief is zelf ingehaald. Als ik hem beet heb zie ik dat het de bijna 89-jarige Han Kramer is.

Han Kramer was een van de laatste melkboeren die in Haarlem zuivelproducten langs de deur bezorgde. Hij had een keurige reputatie. Dat schrijf ik erbij, want als je als kind niet op een van je ouders leek, zeiden ze al gauw: “Jij bent er vast een van de melkboer”.

Toen de hondenkar van zijn vader had plaatsgemaakt voor de paardenkrachten van een motorkar betekende dit voor Hannibal dat er energie en tijd overbleef om na gedane arbeid ’s avonds nog een uurtje op de racefiets te stappen.

Om te trainen of om een clubritje te rijden bij onze vereniging H.S.V. De Kampioen. Han is nogal klein van stuk, maar slim als een vos en hij kon ‘plakken’ als een potje Gluton.

Toch bleef zijn erelijst maar kort. Waar andere renners zouden zijn afgehaakt daar is de altijd goedgemutste en oh, zo behulpzame melkboer de fiets altijd trouw gebleven, ook toen hij al lang geen melkboer meer was.

Ik zal nooit vergeten dat ik in de finale van de fameuze ‘Tour de Kampioen’ eens lek reed Han spontaan zijn fiets aan mij afstond.

Ik nam het presentje dankbaar aan en fietste zowaar met zijn maatje 'kinderfiets' naar de overwinning. De gewonnen poen hebben we broederlijk samen gedeeld.

Han Kramer was niet alleen bij onze toevallige ontmoeting daar in de zonnige Kennemerduinen. Een charmante jonge meid, fietste met hem mee op een sportfiets die ze net van hem had overgenomen.

Om de jonge dame een beetje wegwijs te maken stuurt de oude melkboer nu regelmatig met haar door de mooiste routes die ons duingebied rijk is.

Sabine zegt dat ze het prachtig vindt. Aan de bijna 89-jarige Han Kramer hoeven we dat niet te vragen. Die lacht dat hij op deze manier makkelijk de HONDERD haalt.

Foto: archief Jan van der Horst

Door Jan van der Horst, 12 november 2016 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web