Niet te kort, niet te lang en hagelwit …

Meneer Holt, ik kan me hem zo weer voor de geest halen. Een man bij ons in de straat met een klapbeen. Als hij hinkeldepingelend langs kwam, grapten de jongens dat hij vroeger vast linksbuiten van HFC was geweest.

Eerbied voor iemand met een handicap was ver te zoeken op straat en dat is van alle tijden. Dus ook niet voor meneer Holt, hoewel die een gewaardeerd lid van onze buurtgemeenschap was.

Meneer Holt was eigenaar van de manufacturenwinkel op de hoek. Als moeder weer eens te karig wol had ingekocht voor haar breiwerkje, dan vroeg ze mij weleens om een knotje van dezelfde kleur bij te halen.

Soms was het er niet meer en dan moest moeder het hele breipatroon wijzigen. Ook voor allerhande knoopjes kon je bij meneer Holt terecht. Die lagen in een ladekast, waar een schuiftrap voor hing.

Het was een hele toer voor hem om daar bij te komen. Daarom pakte hij meestal een aantal houten ladebakjes tegelijk. Op de toonbank vergeleek hij dan geduldig het ene knoopje met het andere, om zo tot het gewenste resultaat te komen.

Verder verkocht meneer Holt ook dames- en herenondergoed van het vertrouwde merk Jansen & Tilanus, maar ook beha's, nylons, hoeden en petten en dameskorsetten. Kortom, in de winkel van hinkel was alles te koop.

Allemaal artikelen die voor een opgeschoten jongeman niet bijster interessant waren. Ik ging dan ook onder geen beding voor ondergoed bij hem naar binnen.

Die gêne was snel weg toen ik in het bezit kwam van een racefiets en ik op zoek ging naar witte wielrensokjes. Ze moesten absoluut hagelwit zijn en niet te kort en ook weer niet te lang.

Geen winkel in Haarlem had de juiste exemplaren voorradig en als je er dan toch eens een paar tegen kwam, dan waren ze te grof of erger, er zat een zwart biesje of een ander versiersel op.

Op een dag stapte ik bij de winkel van meneer Holt naar binnen en legde hem mijn probleem voor. Hij had een geduldig oor en vertelde ze helaas niet op voorraad te hebben, maar er alles aan te zullen doen om ze voor mij te pakken te krijgen.

Om de maat te nemen vroeg hij mijn vuist en draaide er een meetlint omheen. “Zozo, maat 46-48!”, zuchtte hij. Ik legde meneer Holt uit dat mijn handen dan wel buitensporig groot waren, maar mijn voeten en andere onderdelen van mijn lijf niet. Maat 40-42 dus.

Een week later had hij de witte wielrensokjes in huis en ze waren perfect. Zo werd ik een vaste afnemer van meneer Holt. Omdat ik als wielrenner heilig in alle conventies van de sport geloofde, was hij voor mij net zo belangrijk als de andere leveranciers van de spullen die een coureur nodig heeft.

Ik moet in deze dagen nog wel eens aan meneer Holt denken. Geplaagd door een trombosebeen hinkedepingel ik op halve kracht door wat er nog over is van mijn wielerleven. De jongens in de straat lachen en houden me vast voor de voorganger van Amin Younes, de pingeldoos van Ajax.

Steunkousen, steunpanty’s, elastische verbanden zijn onderdeel van de behandeling, waar ik me lijdzaam in moet schikken. Hoewel de goede man allang niet meer in leven is denk ik iedere keer aan meneer Holt als ik die dingen moet aantrekken.

Een steunkous moet namelijk, net als mijn wielrensokjes, precies op maat zijn; niet te kort en ook weer niet te lang. En het liefst natuurlijk hagelwit. Helaas bestaan ze niet in die kleur.

Door Jan van der Horst, 6 november 2016 11:00

Eerste boek

Elke keer als ik de stukjes van je lees geniet ik weer. Als je eerst boek uitkomt zal ik je eerste klant zijn. We leven helaas in 2016 een tijd waarin de computer de functie van een boek heeft overgenomen. En aangezien het rendabel is om een boek uit te geven voor een kleine oplage. Zie ik weer uit naar je volgende verhaal.
Geplaatst door Arie de Bruyn, 06 november 2016 13:46:23

correctie

Ik bedoel dus het niet rendabel is.
Geplaatst door Arie de Bruyn, 06 november 2016 13:48:10

te lang gemist Jan

Wat een heerlijk verhaal Jan. We hebben je gemist op de slogblog. Goed dat je weer inspiratie hebt.
Geplaatst door Michel van Vuren, 06 november 2016 14:24:26

Arie de Bruyn, er is een boekje van Jan.

WIELERVERHALEN EN ANEKDOTES VAN JAN VAN DER HORST


Verzameld en opgetekend door Gerrie Hulsing.

Gloednieuw boek van de Haarlemse oud-wielrenner Jan van der Horst waar de echte wielerfanaat van smult, prachtige en bijzonder waargebeurde verhalen van een renner uit 'het peloton'.

Het boek werd op zaterdag 21 december 2013 gepresenteerd bij DasiaSport in Haarlem. ...


Jaar: 2013 Catalogusnr: 3329 Uitgever: Op den Vinken, Purmerend ISBN: 9789074074131 Categorie: Algemeen Geïllustreerd: J Aantal pagina's: 204 Afmeting: 17x24 cm Hoeveelheid wielrennen: Wielerboek
Geplaatst door Willy Kwantes, 08 november 2016 18:30:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web