Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 november …

Hij is met afstand de beste Nederlandse eendagsrenner aller tijden, maar al zijn grote overwinningen ten spijt is hij voor mij toch vooral het symbool van de patron. De man die het spel in de koers regisseert.

Wielrennen aan de top is een sport voor mannen die echt heel goed kunnen fietsen en fysiek weinig tot niets voor elkaar onderdoen. Dan maken andere eigenschappen vaak het verschil. Zoals slimheid, koersinzicht en kennis van de tegenstander.

Jan Raas, die vandaag 64 jaar wordt bezat die eigenschappen in hoge mate. Maar hij wist ook dat je er dan nog niet bent, want er moet ook waardering zijn van het publiek dat in feite jouw marktwaarde bepaalt.

Dat maakt wielrennen een spektakel met een hoge amusementswaarde. Het publiek moet vermaakt worden en de volgende keer terugkomen en dat vereist regie. Jan Raas was misschien nog wel een beter regisseur dan wielrenner en als coureur was hij in zijn tijd al de beste van de wereld. In eendagskoersen wel te verstaan.

Zijn rol in de fameuze Raleigh-ploeg van Peter Post was groot en hij leek daarin wel meer op de Amstelvener dan hij ooit zal willen toegeven.

Beide heren hebben in ieder geval sterk bijgedragen aan de professionaliteit van het Nederlandse cyclisme en ten tijde van Raleigh waren zij een unieke tandem, waarop al die successen zijn gebouwd.

Raas heeft er ook voor gezorgd dat de betere profs van zijn tijd financieel enorm hebben geprofiteerd van de wijze waarop hij het criteriumfestival bestierde. Ook daarin toonde hij zich een bekwaam regisseur. Er wordt door tal van oud-renners dan ook nog met veel respect over die tijd gesproken.

Jan was als renner en regisseur soms keihard voor zichzelf en voor anderen en daarom ben ik er nooit goed achter gekomen, waarom hij als ploegleider niet de status heeft bereikt van een Driessens, een De Muer, een Post, een Ferretti om maar eens een paar namen te noemen.

Het leek altijd of hij het met tegenzin deed. Er zijn mensen die de gijzeling van zijn gezin en het effect dat dat op hem had als oorzaak noemen. Maar toen was Raas al een aantal jaren ploegleider.

Bij Rabobank heeft hij een perfecte organisatie neergezet, maar kwam toch ook met zijn broodheer in conflict, omdat je niet alles vanuit Zeeland kunt delegeren. Misschien had Peter Post wel gelijk toen hij lang geleden zei: “Het probleem van Jan Raas is, dat hij niet van het wielrennen houdt”.

Dat zou kunnen, maar ik herinner me hem het liefst in die laatste honderden meters van het WK 1979 in Valkenburg. Als je zo gepassioneerd en tegelijk koel berekenend een finale kunt rijden dan behoor je voor mij tot de allergrootsten uit de wielergeschiedenis.

Daarom was ik een groot bewonderaar van Jan Raas, een begenadigd wielrenner met een kop er op. Ik heb zijn biografie geschreven en daardoor nog meer bewondering gekregen voor de renner Jan Raas.

Foto’s: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 8 november 2016 8:00

motoren

nou het lijkt wel een derny koers over motoren gesproken..hahahahaha....

was toen geen item, maar als ik het zo terug zie sjonge sjonge.....
Geplaatst door willy vasmeer, 08 november 2016 20:45:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web