Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Voor mijn verzamelhobby reed ik jarenlang in een busje, waar en stuk of zes fietsen in pasten, zonder dat ze door het transport beschadigd konden worden. Die bus was turquoise van kleur en dat is precies dezelfde kleur die ook de bovenbuis van deze Gazelle racefiets heeft.

Daarom heb ik hem gekocht. Het is namelijk helemaal geen bijzondere fiets en er heeft ook geen beroemde renner op gereden. Wel heeft hij enkele kleine details die hem voor de verzamelaar interessant maken.

Er zitten mooie figuurtjes op en de merknaam is in de lugs gegraveerd. De fiets is afgemonteerd met Campagnolo. Maar voor de rest is het niks bijzonders.

Een emotionele aankoop dus en om meer dan één reden. In 1986 en ’87 heb ik op de fiets een wereldreis gemaakt. Op een Gazelle en ik vond dat in 1988 bijzonder genoeg om me met die fiets bij Gazelle in Dieren te melden.

Ik vroeg brutaal als ik soms ben gelijk maar naar de directeur. Dat was in die tijd nog Wim Breukink, de vader van Erik. Toen de receptioniste het doel van mijn bezoek aan hem had doorgegeven, moest ik direct met fiets en al bij hem boven komen.

Ik laveerde achter zijn secretaresse aan door de kantoren op weg naar zijn kamer. Er volgde een geanimeerd gesprek en ik vertelde hem over mijn reis. Hij reageerde enthousiast.

Toen het ijs voldoende gebroken was, durfde ik eindelijk de eigenlijke reden van mijn bezoek te onthullen. “Meneer Breukink, ik heb nu twee jaar dag en nacht opgetrokken met een Gazelle en dat is me goed bevallen. Daarom vraag ik u: kan ik hier niet komen werken?”

Er volgde een lange stilte en toen kwam het voor mij teleurstellende antwoord: “Nee!”

Hij liet het daar niet bij, maar gaf mij ook de reden voor zijn afwijzing. Ik vond het op dat moment niet leuk, maar beoordeelde het later vanuit zijn standpunt toch als heel begrijpelijk.

Hij zei: “Peter, je bent nog zo enthousiast over je reis, dat ik bijna zeker weet dat je binnen een jaar weer een paar jaar weggaat. Daar ga ik je niet voor inwerken. Nee, dat zou niet verstandig zijn.”

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 1 november 2016 11:00

Gazelle

En Peter, heb je inderdaad nog veel gereisd? Kom op met die verhalen. Leuk!!
Geplaatst door Jan Quax, 01 november 2016 11:24:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web