Herinneringen bij een foto …

In 103 edities van de Tour de France zijn slechts drie renners dodelijk verongelukt. Hoewel ieder dodelijk ongeluk er een te veel is, is het eigenlijk een wonder dat het er maar drie zijn.

Als je ziet hoe groot de risico’s soms zijn als de renners op twee smalle bandjes met een gangetje van tachtig kilometer en meer van de bergen afsuizen, dan moet iedere renner wel een beschermengeltje met zich meedragen.

Ik denk dat er meer dodelijke slachtoffers zijn geweest in de ambiance van de Tour, dan wel in de omgeving ervan. Zoals de Franse renner Adolphe Helière (foto 2) die in 1910 tijdens een rustdag een duik in zee nam en verdronk.

Ik herinner me nog wel een paar voorbeelden. Zoals in de Tour van 1988 toen in de achttiende etappe de Tourkaravaan het dorpje Saint-Hilaire doorkruiste. Het was maar een kort ritje, nog geen honderd kilometer lang, maar Fons van Heel (foto 3) zal het nooit vergeten.

Zoals iedere dag reden ver voor de renners uit de auto’s van de verzorgers om onderweg de ravitailleringen te doen en daarna in de aankomstplaats kwartier te maken en de renners bij de finish op te vangen. Op weg daaarnaar drukten ze de gaspedaal goed in, maar in de dorpen en steden waar ze doorheen kwamen waren ze op alles voorbereid.

Een van die wagens werd bestuurd door Fons van Heel, de Nederlandse verzorger in dienst van de SuperConfex-ploeg van Jan Raas. Het publiek stond in Saint-Hilaire al aan weerszijden in afwachting van de reclamekaravaan, elk bereid met iedereen op de vuist te gaan voor het bemachtigen van een prulletje met een waarde van een paar centen.

Plotseling zag Fons in dat dorpje voor zich een man hollend de weg oversteken. Hij liet even het gas los, maar had er niet op gerekend dat het vierjarig zoontje van die man op korte beentjes pappie zou volgen.

Hij ging vol in de remmen, maar tevergeefs. Het kind keek met grote schrikogen zijn kant op, kromp ineen om niet meer te kunnen beseffen hoe hard en hevig de klap was. In de volgende seconden lag het ontzielde lichaampje op de motorkap van Fons.

De letters van SuperConfex kleurden rood, een spookbeeeld dat Fons zoveel jaar later nog wel eens voor zich ziet. Voor hij het wist werd hij door de gendarmerie uit de auto gesleurd en in een politiecel opgesloten. Een nachtmerrie voor het leven.

Ook de Franse wegsprinter André Darrigade (foto 1) zal het gebeuren op deze foto nog wel eens als een schrikbeeld in een droom terugzien. Het was in de laatste etappe van de Tour de France van 1961, eindigend op de wielerbaan van het Parc des Princes in Parijs.

Een jurylid probeerde nog voor de renners de baan over te steken om staand bij de balustrade zijn taak uit te oefenen. Hij schatte de snelheid van de in volle sprint liggende Darrigade verkeerd in en een botsing was onvermijdelijk.

Zowel Darrigade als het jurylid bleven bewegingloos liggen. Ze werden beide naar het ziekenhuis gebracht. Darrigade met een ernstige hoofdwond en diverse kneuzingen. Hij herstelde snel want drie weken later werd hij al weer derde bij het WK.

Het jurylid was minder gelukkig. Die overleed de volgende dag in het ziekenhuis zonder bij kennis te zijn geweest.

Foto 1: archief T&T Tekst & Traffic
Foto 2: archief dewielersite.net
Foto 3: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2016 12:00

Dodelijk ongeval

Volgens mijn goede vriend P.J. Mierenneuker(nomen est omen) gebeurde het fatale ongeluk waarbij André Darrigade was betrokken op 24 juli 1958. Constant Wouters, van origine een Belg, had als baancommissaris enige fotografen bij de finish van de slotetappe verwijderd. Staande aan de rand van de baan, boog hij zich voorover om te kijken of de coureurs er al aan kwamen. Op dat moment knalde de op kop sprintende en in winnende positie liggende André Darrigade vol tegen de voorovergebogen Wouters aan. Beiden werden naar het ziekenhuis getransporteerd. Darrigade keerde ruim een uur later gemummificeerd terug naar het Parc des Princes om gehuldigd te worden als veelvoudig etappewinnaar. Constant Wouters zou nimmer terugkeren. Hij overleed op 31 juli 1958.
Geplaatst door Piet van der Meer, 25 oktober 2016 14:25:07

zou best kunnen P{iet

Ik herinner me dit ongeluk, maar waar en wanneer wist ik niet precies. Ik vond diezelfde foto en de toedracht in het boek: 100 Hoogtepunten uit de Ronde van Frankrijk, geschreven door Hagen Boszdorf, een Duitse wielerjournalist. Volgens hem was het 1961, maar jij zal wel gelijk hebben en je vriend de heer P.J. Mierenneuker ook. Wie kan tegen zulke autoriteiten op? Zeker niet de auteur van dit boek, die dit vreselijke ongeluk tot de hoogtepunten van de Tour rekent. Groet! Fred
Geplaatst door Fred, 25 oktober 2016 16:44:42

Nogmaals Darrigade

Beste Fred, een maand na de Tour van 1958 was de uitslag van het WK 1 Baldini 2 Bobet en 3 Darrigade.(klopt dus met bovenstaand verhaal)
Een maand na de Tour van 1961 was de uitslag van het WK 1 Van Looy 2 Defilippis en 3 Poulidor.
Geplaatst door Piet van der Meer, 25 oktober 2016 17:08:46

1958

In zijn boekje 10 x Tour (uit 1960) heeft Jan Cottaar een foto van Darrigade na zijn val geplaatst. In het boekje zelf heeft hij voor zover ik zo vlug na hebben kunnen gaan niets geschreven, maar in het onderschrift bij de foto staart dat het in 1958 was.
Geplaatst door Albert van de Donk, 25 oktober 2016 17:10:49

Uitgebreidere lijst

Via onderstaande link kom je op een Amerikaanse site, met nog wat meer ellende.

http://www.totalprosports.com/2012/07/16/9-tragic-tour-de-france-deaths/#5
Geplaatst door Albert van de Donk, 25 oktober 2016 17:44:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web