Het was me het weekje wel …

Het seizoen is voorbij, maar er was deze week nog genoeg te beleven. Zo is Kirsten Wild (foto 1) nog steeds in topvorm. Na een nipte tweede plaats in de wegwedstrijd om de wereldtitel in Qatar is ze onmiddellijk doorgereisd naar Saint-Quentin-en-Yvelines.

Daar iets ten zuiden van Parijs behaalde de roodharige Almelose twee Europese titels in het baanwielrennen. Zowel in de afval- als in de puntenkoers duldde ze geen concurrentie naast zich en pakte beide keren overtuigend het goud.

Nog meer nieuws uit Frankrijk was afkomstig uit Issy-les-Moulinaux waar in de afgelopen week het routeschema van de Tour de France 2017 werd bekendgemaakt.

Een nogal revolutionaire route die op het lijf geschreven lijkt van Nairo Quintana en natuurlijk ook – de Fransen kennende – van Romain Bardet (foto 2), dit jaar de nummer twee in de Tour.

Het drastisch beperken van het aantal tijdritkilometers en aankomsten bergop zou wel eens in het voordeel van Bardet kunnen zijn, ten aanzien van Chris Froome die met dit routeschema allerminst verzekerd lijkt van een vierde Tourzege.

De Nederlandse klassementsrijders reageerden verschillend. Tom Dumoulin was behoorlijk teleurgesteld, vanwege dat ene korte tijdritje. Robert Gesink daarentegen ziet voldoende mogelijkheden voor een of meer ritzeges.

Bauke Mollema is niet ontevreden, maar tast nog in het duister of hij volgend jaar bij Trek weer de enige kopman zal zijn. De naam en reputatie van Alberto Contador is nog steeds groot genoeg om hem op voorhand niet ondergeschikt aan de Groninger te maken.

Steven Kruijswijk richt zich primair op de Giro, want de rossige Brabander wil revanche. Met Jurgen Van Den Broeck aan zijn zijde lijkt hij beter begeleid dan vorig jaar, maar dan is wel dezelfde topvorm nodig. En een routeschema dat hem net zo goed past als vorig jaar.

We zullen het allemaal zien als binnenkort ook de organisatie van de Giro met het routeschema naar buiten komt. Tom Dumoulin laat het daar van afhangen of hij in het voorjaar in Italië start of in juli in de Tour.

Tenslotte nog een overlijdensbericht dat de kranten niet heeft gehaald. Henk de Droog (foto 3) is op 13 oktober overleden. Henk de Wie? Veel wielerliefhebbers zullen hem niet kennen. Terecht want de Beverwijker was lang geleden wel wielrenner, maar allerminst een bekende.

In kleine kring wordt Henk herinnerd als de man die Gerrit Voorting in zijn laatste moeilijke jaren vrijwel dagelijks bijstond. Wie Gerrit met zijn rollator ergens tegenkwam, daar was Henk altijd aan de buurt.

Ondanks zijn hoge leeftijd, Henk werd 93 jaar, bracht hij Gerrit overal naar toe. Net als Jan Groot trouwens, die mag in dat opzicht ook niet vergeten worden.

Met dank aan Jan van der Horst die me dit nieuws mailde, wens ik de nabestaanden van Henk veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Foto’s 1 en 2: © Cor Vos
Foto 3: archief Jan van der Horst

Door Fred van Slogteren, 23 oktober 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web