Het balhoofdplaatje van Otto …

Op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 pakte Chris Boardman uit met een revolutionaire tijdritfiets. De Lotus M 108. Een fiets met een carbon monocoque frame met eenzijdige wielophanging. Boardman oogstte goud en eeuwige roem.

Het frame was ontworpen door Mike Burrows, een ontwerper die zijn sporen verdiend had bij sportwagenfabrikant Lotus. Giant sloot een licentieovereenkomst met Burrows, om een Street Version van de M 108 te bouwen.

De fiets van Boardman was te bewonderen op de najaarsbeurzen, en zou begin 1993 geleverd kunnen worden, ware het niet dat de UCI het model verbood. De bezitters ervan zouden er niet mee aan de competitie deel kunnen nemen.

De zoveelste vreemde beslissing van de UCI, waar het Internationaal Olympisch Comité de fiets gewoon toegelaten had.

Natuurlijk was Boardman in de zomer van 1992 ‘klaar’ voor de Olympische Spelen, en bracht hij zijn nieuwe fiets daar naar buiten en niet op een wereldkampioenschap.

Daar was de kans groot geweest dat de UCI hem niet zou hebben laten starten. Ondertussen konden de kopers van de street version altijd nog een mooie basgitaar van hun frame maken, want het was een enorme klankkast die bromde als je er op fietste.

Aangezien geluid een vorm van energie is, had het zin gehad het frame vol te schuimen om het resoneren te onderdrukken, maar dat hoefde niet meer: de markt had geen belangstelling meer.

Foto’s: archief Otto BeaujonDoor Otto Beaujon, 21 oktober 2016 12:00

Vreemde beslissingen UCI

De vreemde beslissingen van de UCI t.a.v. Het wel of niet accepteren van werelduurrecords kan volgens mij niet los worden gezien van het EPO-tijdperk waarin veel records werden verbroken. En of dat nu Moser als eerste en Boardman als laatste is geweest of een andere volgorde, doet er niet zoveel toe. Door deze vreemde beslissing was de UCI van een lijst met records af die na Merckx werden verbroken. Want waarom staan die records dan nu niet meer in de tegenwoordige lijst waar (bijna) alles weer is toegestaan wat betreft de fietsen qua vooruitgang?
Geplaatst door Gerard Struik, 21 oktober 2016 16:39:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web