Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Omstreeks 1913 begon de Belgische smid Stan Hendrickx in Kapellen met het bouwen van racefietsen. Omdat hij zijn eigen achternaam niet zo geschikt vond als merk koos hij de naam van zijn moeder.

Die heette De Mol en onder die naam werd een begin gemaakt met een succesvolle productie van degelijke racefietsen, die tot ver na de Tweede Wereldoorlog in het internationale peloton zijn waargenomen.

Kapellen ligt niet ver van de Nederlandse grens en omstreeks 1930 begon de Ossendrechter Piet Suijkerbuijk met het importeren van Molletjes, zoals ze al gauw werden genoemd.

Beroemde renners uit de jaren twintig en dertig hebben hun successen op een Molletje behaald. Voorbeelden zijn Twan Mazairac uit Bergen op Zoom, wereldkampioen sprint 1929 en de Nederlandse wegkampioenen Marinus Valentijn en Cesar Bogaert.

Ook een beroemdheid van latere datum als Wim van Est reed in zijn amateurtijd op een Molletje. Zoals in het WK van 1948 toen hij net naast een podiumplaats greep. Toen hij een jaar later beroepsrenner werd, zette hij zijn carrière voort op een Franse Garin-fiets.

Promotioneel kreeg het merk De Mol onverwachte steun vanuit het verenigingsleven. In 1933 vond de Dordtenaar Bellaart het merkwaardig dat er in zijn stad geen wielervereniging was.

De wielersport was sterk in opkomst en alle belangrijke steden van Nederland hadden wel een wielervereniging en Dordrecht niet. Hij nodigde daarom drie bekende Dordtse wielrenners uit voor een gesprek.

Ter plekke werd toen de Dordtse Renners Club opgericht en afgekort tot DRC. Omdat die renners alle drie op een Molletje reden werd de uiteindelijke naam DRC De Mol, de vereniging waarvan ik een aantal jaren lid ben geweest.

Er was ook nog een wielervereniging De Mol in Delft en daar was onder meer Jan Janssen lid van. Of die naam ook was afgeleid van het rijwielmerk weet ik niet, maar het heeft de naamsbekendheid van de fietsen zeker niet geschaad.

Deze fiets heb ik gekocht als zijnde een exemplaar uit de jaren zestig. Bij nadere bestudering bleek dat het frame veel ouder was. Hij stamt volgens mij uit de jaren dertig, maar er is danig mee geknoeid.

Vanwege de authenticiteit heb ik er een blokrem op gezet, zoals die in die tijd werd gebruikt. Die is echter niet origineel.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 4 oktober 2016 10:00

originele "De Mol" fiets gezocht

Hoi Peter,

Leuk stukje en het klopt inderdaad, er was zelfs nog een derde club De Mol in het oosten van het land, zover ik weet allemaal vernoemd naar het fietsenmerk. De clubs en Delft en het Oosten bestaan helaas niet meer, maar DRC de Mol (Dordtse Renners Club) is nog springlevend met jaarlijks een aantal Nederlands Kampioenen. www.drcdemol.nl

Ons clubhuis is 30 jaar oud en wordt op dit moment gemoderniseerd en een van de grote wensen om daar een originele De Mol racefiets uit de jaren 30 (liefst gerestaureerd) een plaats te geven.

Zou jij weten of die er zijn, of is die van jou te koop (of te leen :-) )

Uiteraard is ons budget bescheiden maar het zou wel mooi zijn om te verbinden met de oorsprong.

Alvast bedankt voor de reactie,

m.vr.gr.
Raymond van der Vlies
DRC de Mol
Geplaatst door Raymond van der Vlies, 29 oktober 2016 18:01:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web