Uit de ordners van Jan …

Op de cover van dit exemplaar van Wielerrevue uit oktober 1994 zien we een mooie actiefoto van mountainbiker Bart Brentjens, in actie tijdens het wereldkampioenschap cross country in het Amerikaanse Vail.

De strijd om de wereldtitels in de diverse disciplines van het mountainbiken wordt sinds 1990 door de UCI georganiseerd. Bij ons in Nederland kreeg het onderdeel cross country de meeste aandacht.

In tegenstelling tot het wielrennen op de weg zijn onze mannen op het WK succesvoller dan de vrouwen. Waar de vrouwen sinds 1990 geen enkele keer een podiumplaats scoorden, kunnen de mannen vier medailles overleggen.

Marcel Gerritsen was in 1993 de eerste met een zilveren plak in het Franse Métabief achter de Deen Henrik Djernies. Daarna brak voor Nederland het tijdperk Bart Brentjens aan.

Op de palmares van Bartman staan naast een gouden en bronzen Olympische plak, een worldcup en tien nationale titels ook drie medailles behaald bij de wereldkampioenschappen.

In 1995 werd hij in het Duitse Kirchzarten wereldkampioen, in 1994 en 2000 won hij brons. Na die laatste medaille staat Nederland droog en dat is al weer zestien jaar geleden.

In diet nummer van Wielerrevue gaat het over de bronzen race van Brentjens in 1994. Tot één ronde voor het einde reed de toen 25-jarige Limburger op de vierde plaats achter de Italiaan Daniel Pontoni.

De Italiaanse wereldkampioen veldrijden van 1992 voerde lange tijd het veld aan, maar kwam in de finale te kort tegen specialisten als Djernis, Juarez en Brentjens.

"Ik heb bewust afgewacht, want ik verwachtte dat Pontoni een terugval zou krijgen", vertelde de dolgelukkige Limburger. "In de laatste ronde heb ik versneld. Djernis en Juarez waren niet meer te pakken.".

Brentjens was in 1994 pas aan zijn derde seizoen als mountainbiker bezig. In 1993 eindigde hij in de wereldbeker op de zeventiende plaats. Het WK moest hij laten schieten omdat hij voor de militaire ploeg moest uitkomen.

De races in Colorado trokken 35.000 toeschouwers. Het rijden op een mountainbike is in de Verenigde Staten al jaren populair. Op de Spelen van Atlanta in 1996 stond het onderdeel voor het eerst op het programma. Daar zou de naam Bart Brentjens, zoals we weten, in gouden letters geschreven worden.

Brentjens herstelde in de aanloop naar de titelstrijd in Vail juist op tijd van een ernstige vormcrisis die hem wekenlang hoofdbrekens bezorgde.

In de slotfase van de wedstrijd bevestigde hij dank zij zijn hyena-tactiek, zoals hij het zelf noemt, zijn status van mondiale topper. “Zo word je twee weken lang door de eerste de beste toerist uit het wiel gereden en zo sta je op het podium. Het leven kan soms merkwaardig verlopen", schudde hij aan de finish nog altijd vol ongeloof het hoofd.

Brentjens verzekerde niet alleen zichzelf, maar ook bondscoach Leo van Zeeland van een rooskleurige toekomst. „”De KNWU kan na de tweede en vierde plaats op het WK van vorig jaar en deze bronzen medaille niet langer om ons heen. Ik ga er van uit dat we de komende twee jaar meer financiële mogelijkheden krijgen.”

Foto: archief dewielersite.netDoor Jan Houterman, 3 oktober 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web