Het was me het weekje wel …

De Ronde van Lombardije was gisteren een mooie koers. Hoewel het duidelijk te zien was dat de helden vermoeid zijn en naar het einde van een lang seizoen verlangen, wilde een aantal nog wel tot het uiterste gaan.

Vooral de Italiaan Diego Rosa had er nog zin in en zijn oversteek naar de kopgroep (Chaves, Bardet en Uran) was zeer indrukwekkend. De uitslag toonde andermaal aan dat de Colombianen, voorheen alleen maar klimmers, nu op alle fronten aan de top meedoen.

Van de vier Nederlanders die volgens de voorbeschouwingen er alles aan zouden doen om een mooi resultaat te behalen, heb ik alleen Robert Gesink in de finale gezien. Van Poels, Mollema en Dumoulin geen spoor, hoewel de naam van de laatste enkele malen wel als lid van de kopgroep werd gemeld.

Het schijnt dat zijn ploeg de punten hard nodig heeft om de WorldTour-licentie te behouden, maar die verantwoordelijkheid schoof de Maastrichtenaar gisteren naar teamgenoot Barguil door. Wellicht zet Tom alles op het behalen van de wereldtitel in het tijdrijden.

In AD Sportwereld nam Thijs Zonneveld in zijn column Team Sky de maat. ‘Rookgordijnen en holle frases’ zette hij erboven. Sky zou de schoonste en meest transparante ploeg van het peloton worden, schrijft hij, maar het is bij beloftes en grote woorden gebleven.

Zodra er kritische vragen worden gesteld gaan in het Sky-bolwerk de luiken dicht. Dit naar aanleiding van het bekend worden dat de medische begeleiding van met name Bradley Wiggins en Chris Froome door op wraak beluste Russische hackers is bekendgemaakt.

Beide heren kregen meerdere malen zware middelen toegediend, waarvoor ze vlak voor een belangrijke wedstrijd een attest hadden gekregen. Zonneveld noemt het paardenmiddelen en als ik namen lees als prednison en triamcinolone dan kan ik hem geen ongelijk geven.

Ik weet niet of hij harde bewijzen kan aandragen dat het bij Sky in de medische begeleiding niet pluis is, weet ik niet, maar de naam Geert Leinders, de ploegarts, is natuurlijk op zijn minst verdacht.

Het Britse wielrennen heeft zich een ‘status aparte’ verworven in het profwielrennen. Dat betekent dat de renners met een Brits paspoort meer mogen dan andere renners. Tijdens de Olympische Spelen is dat enkele malen heel duidelijk geworden.

Dat nu ook de Sky-ploeg aanleiding geeft voor verdachtmakingen, geeft te denken. Het was heel slim van teammanager Brailsford om David Walsh, de journalist die Lance Armstrong ontmaskerde, in te pakken en positief over de ploeg te laten schrijven.

Dat alles sinds de UCI een Britse voorzitter heeft, die gekozen werd, omdat hij voor zijn verkiezing zo hoog van de toren blies. Hij zou eens flink de bezem halen door het corrupte zooitje daar in Aigle dat Verbruggen en MacQuaid hadden gecreëerd.

In plaats daarvan komen de Britten overal mee weg en leg dat maar eens uit aan Bauke Mollema en andere benadeelden.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 2 oktober 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web