Uit de wasserette van Henk …

Deze trui is afkomstig van Gerard Vianen. Hij reed drie jaar, van 1974 tot en met 1976, voor Gan Mercier. Het was de derde Franse ploeg waar hij voor reed. Hoe hij in Frankrijk terechtkwam is een verhaal op zich.

Hij had het best naar zijn zin bij de Nederlandse Caballero-ploeg. De verdiensten waren niet geweldig, maar het was een echte vriendenploeg waar Gerard naadloos inpaste. Niemand had een hekel aan de renner uit Kockengen.

De ploeg hield op te bestaan omdat het in Europa steeds moeilijker werd om reclame voor alcoholhoudende drank en rookwaren te maken. Dat was de reden waarom niet alleen Caballero, maar ook sigarenfabrikant Willem II de sponsoring van een profploeg beëindigde.

Bovendien werd de belastingdienst steeds lastiger omdat die de renners als werknemers beschouwde en er dus loonbelasting en sociale lasten moesten worden afgedragen.

Gerard werd toen min of meer gedwongen om te stoppen, maar daar had hij nog geen trek in. Waar de meeste van de Caballero-renners zich bij de feiten neerlegden, daar stapte Gerard op buitenlandse ploegleiders af met de vraag of ze daar misschien een plekje voor hem hadden.

Een van die ploegleiders was Louis Caput van Fagor-Mercier. Hoewel hij geen harde toezegging kreeg viel er een paar maanden later toch een dikke envelop in zijn brievenbus met daarin het contract.

Het einde van zijn carrière kon nog een jaartje uitgesteld worden, maar dat was dan ook alles. Ook Fagor-Mercier stopte na een jaar en wederom dreigde het eind van zijn wielerloopbaan. Hij had de hoop al opgegeven toen daar weer een reddende hand was.

Die zat vast aan Kees Pellenaars van de Nederlandse Goudsmit-Hoff ploeg. Maar ook die formatie stopte na een jaar. Gelukkig had hij aan het jaartje bij Fagor-Mercier een netwerk in Frankrijk overgehouden en na één telefoontje kon hij tekenen bij Gitane-Frigecrème.

Ook dat duurde maar een jaar en toen werd Gerard zelf gevraagd. Bij Gan-Mercier, waar Caput andermaal ploegleider was. Daar werd hij een van het kwartet Nederlanders dat daar een belangrijk deel van de ploeg vormde. Zijn vroegere trainingsmaat en collega-timmerman Joop Zoetemelk was er kopman en verder zaten ook Kees Bal en neoprof Gerrie Knetemann in de ploeg.

Bij Gan- Mercier beleefde Gerard zijn hoogtepunt toen hij in de Tour de France van 1974 een etappe won. Dat is overigens één van zijn vele overwinningen, want Gerard heeft een prachtige erelijst opgebouwd.

Dit ondanks het feit dat hij altijd als knecht betaald werd en te boek stond als een loyaal en toegewijd helper. Hij greep echter zijn kansen als die zich voordeden.

Helaas is deze sympathieke renner ons in december 2014 ontvallen.

Foto 2: © T&T Tekst & Traffic

Door Henk Theuns, 28 september 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web