Herinneringen bij een foto …

De foto is al enkele jaren oud, maar bij iedere veldrit of ieder criterium zie je van dit soort mannen staan. De leeftijd gepasseerd om nog mee te doen, maar met een bepaalde routine die verraadt dat het geen vreemde in Jeruzalem is.

Soms is er dan een oplettende toeschouwer die de man herkent en van een afstandje een foto maakt. Een gedateerde racefiets, een wollen trainingspak, een lullig petje met reclame.

Die mij onbekende fotograaf die deze oud-renner spotte zal geweten hebben dat deze Duitser ooit winnaar was van de Ronde van Spanje, veertien keer kampioen van zijn land in het veldrijden is geweest en in die discipline ook nog eens drie keer wereldkampioen was.

Dat is niet misselijk, want zo iemand kom je niet elke dag tegen. Een renner die ooit zesde was in de Tour de France en onder andere eindwinnaar was van Parijs-Nice.

Rolf Wolfshohl is de naam en dat was in de jaren zestig een grote meneer. Iemand die op de weg tot de favorieten behoorde in de belangrijke koersen.

Maar ook iemand die, zodra de Ronde van Lombardije verreden was, de wegfiets verruilde voor de crossfiets, zoals zijn land- en generatiegenoot Rudi Altig met de baanfiets meteen het zesdaagsencircuit indook.

Rolf Wolfshohl was wereldkampioen veldrijden in 1960, ’61 en ’63. Hij werd in de periode van 1958 tot en met 1973 ook nog vijf keer tweede en vier keer derde. Een echte specialist dus. Waarom dan ook op de weg rijden?

Omdat je in die tijd niet van het veldrijden kon leven, zelfs al werd je honderd keer wereldkampioen, is Wolfshohl nooit in de luxe positie geweest zich te kunnen specialisen. Hij moest ook een volledig programma op de weg rijden, wilde hij als beroepsrenner het hoofd boven water houden.

Ook op de weg was het in die tijd geen vetpot. Zelfs Eddy Merckx is er niet rijk van geworden en een eenmalige winnaar van de Ronde van Spanje dus helemaal niet. Daarom moest veelvoudig kampioen Rolf Wolfshohl na zijn carrière gewoon aan het werk.

Hij begon een fietsenwinkel in Keulen en die heeft hij jaren gehad. Misschien is de zaak nog wel in de familie al zal hij er zelf niet meer in staan, want hij is inmiddels bijna 78 jaar.

Foto 1: © Theo Buiting
Foto 2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 27 september 2016 12:00

Rolf Wolfshohl

Fotograaf zou Theo Buiting kunnen zijn.
Geplaatst door Jan Gioa, 27 september 2016 15:52:55

Ja, natuurlijk

Je hebt gelijk Jan Gios, Gioa zal wel een tikfoutje zijn. Ik heb die foto al jaren in bezit, maar wist niet meer hoe die in mijn verzameling is gekomen. Bedankt en excuses aan Theo.

Bij deze gewijzigd.
Geplaatst door Fred, 27 september 2016 16:12:16

Le loup

Foto idd gemaakt bij een cross in Blerick, alweer een paar jaar geleden. Rolf daar als coach van jeugdrennertjes van zijn club.
Zijn eigen merk fietsen "Rowona" zijn gewoon state of art. Hij leunt er hier relaxed op.
Hierbij nog een verhaal over de Wolf, dit keer niet "Peter en de Wolf" maar "Lucas en de Wolf". Bekijk het op "Het is Koers": http://hetiskoers.nl/lucas-en-de-wolf/
Gios is geen typefout maar Jan's nickname.
Geplaatst door theo buiting, 02 oktober 2016 12:00:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web