Herinneringen bij een foto …

Deze foto stond in 1957, het kan ook 1958 zijn geweest, in een krant met erboven de kop: ‘Daan de Groot en zijn Bambino’. De Groot is de renner op de fiets die met zijn linkerhand een buggy (toen zeiden we gewoon wandelwagentje) vasthoudt.

De renners van de Nederlandse Tourploeg waren onder leiding van ploegleider Klaas Buchly op trainingskamp aan de Italiaanse Rivièra en De Groot had net per telegram vernomen dat zijn vrouw Ans (foto 2) in Amsterdam was bevallen van een dochter.

Het was de tijd dat er in rennerscontracten nog geen clausules stonden dat ze bij dergelijke familieomstandigheden zomaar naar huis mochten afreizen.

Daan moest dus gewoon in Italië blijven om dagelijks met de ploeg te trainen en zich voor te bereiden op de voorjaarsklassiekers en Parijs-Nice.

Dat wilde voor de Amsterdammer de pret niet drukken, want hij was in de wolken. Dat stak hij binnen de ploeg niet onder stoelen of banken en zijn aandeel in de conversatie ging over niets anders dan over baby Carolientje.

Toen ze op een keer van de training terugkwamen en er een Italiaanse fotograaf voor het hotel stond, hielden zijn ploeggenoten een voorbij wandelende dame aan die met een buggy liep, en vroegen haar even haar kind te leen voor een foto.

Het mocht en zo is deze foto tot stand gekomen. Niet te weten dat de fotograaf de kiek via een fotopersbureau verkocht aan een Nederlandse krant, die de foto plaatste met de eerdergenoemde kop.

Dat leidde in Amsterdam tot de nodige consternatie, want uit de tekst was nauwelijks op te maken dat het om een geënsceneerde foto ging. Daaruit werd in de familie weer afgeleid dat Daantje er in Italië als bigamist een tweede leven op nahield. Compleet met vrouw en kind.

Zeker omdat er bij stond dat de moeder van het jongetje Daan al twee keer uit zijn hotel was komen halen om de baby de fles te geven. Zo kwam Daantje in grote problemen, maar het is allemaal opgelost.

Op de foto herkennen we van links naar rechts onder andere Piet Damen (2e van links) en verder Michel Stolker, Daan de Groot, Pieter de Jongh, Martin van der Borgh, Adri Voorting, Jo de Haan en geheel rechts ploegleider Klaas Buchly.

Foto’s: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 13 september 2016 12:00

Daan de Groot en zijn "bambino"

Volgens Pieter de Jongh is de foto van Daan de Groot en zijn kompanen genomen in februari 1959 in Loano aan de Italiaanse Rivièra
Geplaatst door Piet van der Meer, 14 september 2016 20:59:10

Piet Rentmeester?

En ik meen in die gozer naast Klaas Buchly de Zeeuw Pietje Rentmeester uit Ierseke te herkennen.
Geplaatst door Heintje Schoolmeester, 15 september 2016 00:11:25

1959

Kan zo maar kloppen Piet. Mijn twijfel zat bij Adri Voorting. Die was toen al min of meer gestopt. Reed in 1959 alleen nog op de baan.
Ik geloof ook dat het Rentmeester is, Han,. Zijn naam staat niet in het bijbehorende artikel. Vandaar.
Geplaatst door Fred, 15 september 2016 07:19:48

Eerste trainingskamp

Mijn jaargenoot Pieter de Jongh (op 15 november dreigt ook hij al 82 te worden) heeft nog een uitstekend geheugen. De foto dateert inderdaad van februari 1959 en het is ook juist dat de Italiaanse Riviera plaats van handeling was. Ik heb er de jaargang 1959 van wijlen Wielersport nog eens op nageslagen en vond daarin bevestigd wat me nooit is ontschoten Voor wie het ook nog eens wil terugzien: in nummer vier van de achtste jaargang, verschenen op 19 februari 1959, stond op pagina zeven een door de Volkskrant beschikbaar gesteld cliché met een flink aantal renners die blijmoedig poseerden alvorens onder leiding van Klaas Buchly af te reizen naar de Italiaanse Riviera. Daar zou voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse wielersport een trainingskamp voor jonge beroepsrenners worden gehouden. Financieel mogelijk gemaakt door de KNWU, de combinatie Magneet-Vredestein en "een paar goede wielervrienden".

Onder hen wellicht ook de vader van Harrie Scholten, want als amateur had hij eigenlijk niks te zoeken in dat hele Italië, net zo min als Piet Hanegraaf uit Breda, een tweede e vreemde eend in de bijt. Scholten zou weliswaar op korte termijn prof worden, maar we weten allemaal hoe zijn eerste kennismaking met dat milieu hem dermate tegenviel dat hij prompt de wielersport eraan gaf en rugby-international werd. Waarom we later van Piet Hanegraaf nooit meer iets mochten vernemen, is mij helaas niet bekend.

Nadat de heer Ziekemeier van Vredestein alle coureurs een bandenpakket had overhandigd, stelden zich de volgende renners voor de fotograaf op: Tony Bergmans (Aalst), diens goede vriend Leo van de Brand (Schijndel), Mart van de Borgh (Koningsbosch), Piet Damen (Lieshout), Piet van Est (Fijnaart), Daan de Groot (Amsterdam), Jo de Haan (Klaaswaal), Jaap Huissoon (Heinkenszand), Pieter de Jongh (Made), Jaap Kersten (Siebengewald), Piet Rentmeester (Ierseke), Jo de Roo (Schore), Bram van Sluys (Vlissingen), Michel Stolker (Breda), Adrie Voorting ('s-Gravenmoer) en Janus Wuyts (Kruisland) plus de beide amateurs Piet Hanegraaf (Breda) en Harrie Scholten (Rijswijk).

Uit dat selecte gezelschap kunnen we dus kiezen wanneer we op zoek gaan naar de ware identiteit van de renner die uiterst links op de foto van verse papa Daan de Groot en diens eerste nep-boreling staat. Allicht iemand op slogblog die het mysterie nu kan ophelderen?

: .


Geplaatst door Heintje Schoolmeester, 15 september 2016 15:52:47

Speurwerk

Mooi stukje speurwerk Hein van der Gruyt.
Geplaatst door Piet van der Meer, 15 september 2016 19:27:44

Legnano-ploeg

Ja ja Piet, Sherlock Holmes was er niks bij. Maar wat ik aan bovengenoemd stukje nog even wil toevoegen, is het volgende. Wie pagina zeven omsloeg (en dan kwam je op acht, is me vroeger op school geleerd, zat je tegen een ander rennersgezelschap aan te kijken. Het bestond uit de vijf wielerprofs Ko Zieleman en Jan Hijzelendoorn uit Amsterdam, de Eindhovenaar Jef Coone, Bennie Teunisse uit Utrecht en de uit Mokum afkomstige Hein alias Tarzan van Breenen. Vier van de vijf prijkten in een keurige pantalon en alleen Teunisse droeg een drollenvanger boven witte kniekousen (of blote benen?) en raceschoenen. Alle vijf echter hadden een shirt van Legnano (Leenjaanoo, zegt de Italiaan) rond de schouders.

Het quintet werd op de kiek geflankeerd door twee heren in lange winterjas, compleet met sjaal en gleufhoed. Dat waren we in die dagen nog niet gewend van die ene heer, want hem kenden we uitsluitend als de van Ilpendam (nou vooruit, Amsterdam) afkomstige Henk Lakeman die tijdens zijn actieve loopbaan aardig naam had gemaakt als de rappe spurter die menig profcriterium won, maar in 1950 ook de Ronde van Nederland (!) en het daarnaast als pistier verdomd leuk deed in ploegkoersen en zesdaagsen. Lakeman was trouwens nooit te beroerd om het publiek te tracteren op een vocale bijdrage. Hij had een goeie stem en zong graag uit volle borst een van de bekende operetteliederen.uit zijn repertoire. Diezelfde Henk Lakeman stond daar toen opeens in het blad Wielersport als ploegleider van de Legnano-boys.

De andere heer op de foto was Leo van Oest van Wevo Super Sport, vertegenwoordiger in Nederland van de Legnano-fietsen. Dankzij die relatie kon het afgebeelde gezelschap direct na het nemen van de foto in een busje stappen (zo ging dat in die tijd nog) om de lange reis naar Sicilië aan te vangen. Op dat eiland zouden ze 'mogen' starten in de Ronde van Sicilië. Dat de heer Ziekemeier van Vredestein ook deze mannen weer een stel wedstrijdbanden kwam overhandigen, mag evenmin onvermeld blijven.

Voor wie het interesseert: Legnano was het merk fiets waarop de Italiaan Ercole Baldini een jaar eerder in Reims de wereldtitel op de weg had behaald. .Nummer vijf van Wielersport 1959 publiceerde op de cover een foto waarop de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat tijdens de 41e RAI in Amsterdam vol bewondering met ene hand een groene Legnano-racefiets optilt. Het onderschrift jubelde: "Met z'n slechts drie kilo en 480 gram het lichtste rijwiel van de wereld."" Tussen twee haakjes: die minister was de vader van Jozias van Aartsen, de huidige burgemeester van Den Haag.

Geplaatst door Lapjeskat, 16 september 2016 13:56:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web