Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

De fietsenmaker Teun Visser was vele jaren een begrip in Rotterdam en omgeving. Aan heel wat renners heeft hij in de loop van vele jaren een prachtige maatfiets geleverd.

Hoewel de zaak al lang niet meer bestaat wordt de naam ‘Visser’ nog steeds met respect uitgesproken. De winkel was gevestigd op De Slaak en veel wielerliefhebbers stonden er watertandend voor de etalage.

Teun was een oomzegger van Gerrit Visser, de bekende soigneur uit de jaren zestig en een volle neef van Ton Visser, die evenals ome Gerrit soigneur is geweest en wel bij de bekende Rotterdamse amateurploeg Trio Bubble Gum.

Teun Visser had ook nog een zwager. Dat was een Fransman en die heette Bertin. Die had een rijwielfabriek in de omgeving van Roubaix.

Binnen de Franse rijwielindustrie heeft jarenlang de niet op papier vastgelegde afspraak bestaan om geen gebruik te maken van buitenlandse onderdelen.

Bertin was de eerste die die afspraak naast zich neerlegde toen hij in zee ging met Shimano. Toeval of opzet: de fabriek van Bertin brandde kort daarna tot de grond toe af. Inmiddels is het bedrijf opgegaan in Shimano Frankrijk.

Deze Bertin-Visser fiets dateert uit 1955 of daaromtrent. Het is nog steeds een beauty met die sierlijke met de hand ingekleurde lugs, de met de hand geschilderde belettering en de geheel uit Frankrijk stammende onderdelen.

Als Teun Visser nog leeft dan moet hij erg oud zijn, de zaak is ook niet meer, maar de faam van deze fietsen leeft voort. In het geheugen en de harten van veel wielerliefhebbers, die er nog steeds ontroerd over mijmeren.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 6 september 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web