Uit de wasserette van Henk …

Zijn stem horen we in deze Vuelta-weken bijna dagelijks op Eurosport, waar hij samen met José Been verslag doet van de Spaanse ronde. Bobbie Traksel van wie ik in 2013 dit truitje kreeg.

Bobbie was een renner die mooie prestaties afwisselde met enorm veel pech. Hij won deze trui in de in februari 2013 verreden Ronde van Oman.

Het is de leiderstrui van een klassement, maar ik ben vergeten hem te vragen van welk. Ik vermoed dat het een combinatie-klassement is, want Bobbie was een renner die redelijk allround was.

Bobbie gold destijds als een van de grote beloften in de Rabobank opleidingsploeg, maar de verwachtingen zijn helaas niet bewaarheid. Dat ligt vooral aan de pech die zijn progressie steeds weer stagneerde.

In 2010 leverde hij in het shirt van Vacansoleil wel een topprestatie door in erbarmelijke weersomstandigheden op indrukwekkende wijze Kuurne-Brussel-Kuurne te winnen.

Het aardige van Bobbie vind ik dat hij er altijd vrolijk bij is gebleven. Je ziet hem nooit chagrijnig, maar altijd vol goede moed. Begon ieder seizoen weer optimistisch bij een steeds mindere ploeg.

Als een kameleon paste hij zich steeds weer knap aan. Na twee jaar bij Landbouwkrediet, volgde een verbintenis met Champion System Cycling Team, een Chinese ploeg.

Hij besloot zijn carrière in 2014 bij de ploeg An-Post-Chainreaction, een Ierse ploeg. Hij was toen 33 jaar, redelijk jong voor een afscheid. Maar Bobbie is nog steeds zeer actief in de professionele wielersport.

Behalve zijn werkzaamheden voor Eurosport is hij voorzitter van de Nederlandse vakbond voor beroepswielrenners. Ook is hij lid van de atletencommissie van de UCI.

Bobbie is getrouwd met oud-wielrenster Christa Pirard, de dochter van oud-beroepsrenner Frits Pirard. Samen met haar viert hij vandaag zijn 35ste verjaardag.

Foto: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 31 augustus 2016 10:00

Bobbie Traksel

Ik kan me vaag herinneren dat Bobbie op zeer jonge leeftijd prof wilde worden maar van de KNWU geen toestemming kreeg. Door bemiddeling van de rechter kreeg hij dispensatie. Renner met heel veel talent maar nog veel meer pech.
Geplaatst door Jan Quax, 31 augustus 2016 10:23:44

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web