Geweldige wielerdag …

Gisteren was ik samen met slogblog-wasserettebaas Henk Theuns en slogblog-huisdichter Nol van ’t Wiel als gasten van de organisatie present in de karavaan van de Ronde van Midden-Nederland. Voor mij zo langzamerhand een jaarlijks uitje.

Het is een tweedaagse koers met deelnemers uit de ProContinental- en Continental-catgorie. Tot en met 1995 een amateurklassieker en daarna een 2.2.koers op de UCI-kalender.

Als mede-organisator van het Utrechtse Wielercafé werk ik nauw samen met het bestuur van de stichting die Utrechts Mooiste jaarlijks organiseert, vandaar de uitnodiging. Ja, deze jongen laat zich graag fêteren. Iemand daar problemen mee?

We zaten in een gastenauto bestuurd door oud-renner Martijn Kok. Martijn doet dit werk al acht jaar en kent iedere uitwijkmogelijkmogelijkheid om op diverse delen van het parcours op te duiken om de karavaan langs te zien komen.

Dan kom je op die stopplaatsen soms bekenden tegen, zoals John en Marjan Talen, die er waren om hun zoon Jordi aan te moedigen, renner bij Team De Rijke. In het pak van pakweg honderdtwintig renners pikte Marjan Jordi er zo uit. “Een moeder ziet haar kind altijd”, zei ze trots.

Nadat er zaterdag een ploegentijdrit was gehouden, reden de deelnemers gisteren een rit in lijn. Een pittig rondje over de Utrechtse Heuvelrug, met potenbrekers als de Amerongseberg en de Grebbeberg.

Er waren twee lange uitlooppogingen met een maximale voorsprong van twee minuten. Maar het leidde tot niets en het was net als de vorige jaren weer een massasprint die op het bedrijventerrein Papendorp de beslissing moest brengen.

Daar was het de razendsnelle Brit Chris Opie die de hele meute te snel af was. Opie is een van de snelste wegsprinters van dit moment en hij heeft zijn landgenoot Mark Cavendish al enkele maken geklopt.

Omdat zijn ploeg One Pro Cycling ook de ploegentijdrit had gewonnen, was er geen ingewikkelde berekening nodig op de winnaar aan te wijzen. Met volgend jaar wellicht met drie etappes als het aan voorzitter Rob de Moor ligt.

De ambitieuze telg uit het wielergeslacht De Moor/Mater realiseert zich dat er dan behoorlijk wat sponsorgeld bij zal moeten. Maar dat moet kunnen, want het afgelopen weekend was weer een propaganda voor de wielersport.

En voor de provincie Utrecht, want de route voert langs alle mooie delen van de heuvelrug. Brabander Henk Theuns raakte niet uitgekeken op het vele natuurschoon dat in hoog tempo aan ons voorbij flitste.

Martijn had ons gewaarschuwd dat hij als chauffeur een reputatie heeft. “Als het te erg wordt zijn er schone onderbroeken aan boord”, beloofde hij. Ze zijn niet nodig geweest, maar het scheelde niet veel.

Daarna was het nog behoorlijk gezellig in de nazit met tal van goede wielervrienden.

Foto 1: Winnaar Chris Opie met van rrechts naar links koersdirecteur Jochem Uytdehaage, rondemiss Katinka Rus en een lookalike van Michael Boogerd (© Henk Theuns)
Foto 2: passage op de Grebbeberg (© Henk Theuns)
Foto 3: fraaie doorgang nabij Rhenen (© Henk Theuns)
Foto 4: Rob de Moor (© Hans Kool)

Door Fred van Slogteren, 29 augustus 2016 16:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web