Uit de ordners van Jan …

Morgen start in Tiel de negentiende editie van de Holland Ladies Tour, de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd voor vrouwen in Nederland.

Met ingang van dit jaar is Thijs Rondhuis de nieuwe voorzitter van de koers. Die functie was vacant in verband met de gezondheidstoestand van aftredend voorzitter Henk Zomerdijk.

“In de ogen van de hoofdsponsor en het bestuur van de Ladies Tour past deze stap in de huidige ontwikkeling van steeds verdergaande professionalisering van het vrouwenwielrennen”, is in dit programmablad te lezen.

Hiermee lijkt de wedstrijd klaar voor de toekomst. "Op de fundamenten van de solide organisatie van de Boels Rental Ladies Tour en met de expertise van Thijs Rondhuis kan de ronde weer ver vooruit kijken."

Natuurlijk is Rondhuis geen onbekende in de wielersport. Buiten de Ladies Tour is hij ook betrokken bij de Energiewacht Tour voor vrouwen en Olympia's Tour voor beloften-mannen.

In het verleden was hij drie jaar ploegleider van Marianne Vos (foto 2) bij DSB, van de Noorse internationale vrouwenwielerploeg Hitec en bij de vrouwenploeg van Dolmans-Boels. Bij die laatste ploeg werd hij in 2012 op non-actief gesteld.

Vooral het slotakkoord, aanstaande zondag in het Limburgse heuvelland, is fraai. Deze etappe wordt gereden over een groot deel van het parcours van de Amstel Gold Race, zoals de profs die jaarlijks in april afwerken.

En hiermee wordt een signaal afgegeven op de terugkeer van de enige Nederlandse voorjaarsklassieker voor vrouwen.

In totaal bedraagt de slotetappe van de Holland Ladies Tour 115 kilometer, waarvan er 113 op het Gold Race-parkoers worden afgewerkt. Het gaat om de grote lus die leidt tot de voorlaatste passage van de Cauberg. Daarna wordt dan ook de slotronde van de Gold Race verreden.

Rondhuis maakte zich sterk voor dit uitdagende parcours. “Wij willen de vrouwen de kans geven om te tonen dat het vrouwenwielrennen klaar is. Daarnaast geeft dit parcours de belangrijkste vrouwenwedstrijd van Nederland een spetterende finale.”

De Cauberg wordt in totaal vier keer beklommen. De Geulhemmerberg en Bemelerberg drie keer. Ook worden andere bekende heuvels als de Gulpenerberg, Loorberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en de Keutenberg aangedaan.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 29 augustus 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web