Uit de wasserette van Henk …

Bennie Ceulen, van wie ik dit truitje kreeg, is maar twee jaar beroepsrenner geweest. In 1975 debuteerde hij bij de Franse ploeg Gitane en een jaar later reed hij voor de Belgische ploeg van Maes Pils met het Duitse Rokado als medesponsor.

De gebroeders Willy en Walter Planckaert en hun landgenoot André Dierickx waren de bekendste renners en de omvangrijke Berten De Kimpe was de ploegleider.

In zijn twee seizoenen is Bennie zonder overwinningen gebleven, maar in het leven dat daarna kwam is hij uitgegroeid tot een belangrijk man in de Nederlandse wielersport.

Na zijn carrière werd hij sportjournalist, want als oud-coureur kende hij de sport van binnen uit. Dat is een groot voordeel, dat de meeste van zijn collega’s niet hebben.

Het is niet voor niets dat mannen als Fred De Bruyne en Jean-Marie Leblanc gezaghebbende journalisten zijn geweest. Bennie is meer locaal gericht en erg Limburgs gebleven, maar hij heeft mooie dingen gedaan.

Zo was hij de eerste journalist die de mensenschuwe Charly Gaul tot een interview wist te bewegen. De grote verdienste van Bennie voor de Nederlandse wielersport zit echter in het feit dat hij de ambassadeur in Nederland is van de Societé du Tour de France.

Dat houdt in dat hij in Parijs steeds een warm pleitbezorger is voor Nederlandse steden die de Tour willen ontvangen. En als dat gebeurt dan is het Bennie die die locatie volledig inventariseert.

Hij selecteert de hotels en alle andere faciliteiten en is slechts verantwoording schuldig aan de top van de ASO in de persoon van Christian Prudhomme.

Tijdens de Tour en andere grote koersen is hij regelmatig in beeld als een van de renners van Giant-Alpecin iets heeft gewonnen. Hij is namelijk de perschef van die ploeg.

Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat Bennie na de twee etappezeges van Tom Dumoulin niet van de zijde van de Maastrichtenaar week.

Hij is door al die posities niet veranderd, maar gewoon een sympathiek en rustig mens gebleven. En dan die stem, dat diepe bronsgroene geluid van achter uit de keel, waar alle geneugten van zijn Limburg in doorklinken.

Bennie Ceulen is een man die altijd bereid is je te helpen. Een sieraad voor de wielersport.

Foto 2: archief dewielersite.net
Foto 3: © T&T Tekst & Traffic

Door Henk Theuns, 24 augustus 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web