Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Drie weken geleden overleed Inderjit Singh Pahwa (68) de voorzitter van de raad van bestuur van Avon Bicycle Group in Ludhiana, India. Een week later overleed zijn vader, Hans Raineesh Pahwa (92). Pahwa senior (Hans was zijn nieuw gekozen naam na de burgeroorlog van 1947) was in 1948 de oprichter van Avon Cycles. Bij de onafhankelijkheid van India splitsten Pakistan en Bangla Desh zich van het voormalige Brits-Indië af. Beide nieuwe landen hadden een moslim-meerderheid en smeten Brahmanen, Sikhs en Boeddhisten het land uit. Dat klinkt onbarmhartig maar India ...

... deed hetzelfde met de moslims. Hans Raineesh Pahwa, was een Sikh en hij vluchtte met zijn gezin vanuit Sialkot (Pakistan) naar India. Daar begon hij met een gereedschapskist op straat fietsen te repareren. Pahwa trok vervolgens naar Ludhiana, de fietsen-hoofdstad van India. Daar vestigde hij zich als assemblagebedrijfje, met alle toeleveranciers onder handbereik. Inmiddels is Avon Bicycle Group uitgegroeid tot de op twee na grootste fietsenmaker van India, na Hero Cycles en TI Cycles. Avon produceert jaarlijks zo’n twee miljoen traditionele zwarte ‘classic roadsters’ en dat is een mooie naam voor opafietsen met velgremmen met stangen. Verder exploiteert het concern onderdelenfabrieken, een bandenfabriek, een speelgoedfabriek en nog veel meer.
Avon heeft nooit veel in de wielersport gesponsord, want er wordt in India nauwelijks gewielrend. Het is er te heet, te stoffig of te nat. Maar kleinzoon Onkar Singh Pahwa gaf vorig jaar wel even 24.000 fietsen (de weekvoorraad van dat moment) aan Sri Lanka als noodhulp na de Tsunami. Chapeau dus voor de familie Pahwa.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 10 maart 2006 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web