Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Je zou het niet zeggen, maar toen ik deze Gios Torino fiets in bezit kreeg zag hij er niet uit. Na gebruik in de winter had de vorige eigenaar hem - zo vuil als hij was - in de schuur gehangen en hem dertig jaar lang niet meer aangeraakt.

Dat is niet goed voor een racefiets. Ik heb er dan ook heel veel werk aan gehad om hem in de conditie te krijgen waarin hij nu is. De ketting heb ik er in zes massieve stukken afgekregen.

Gios is een Italiaans merk dat in Nederland jarenlang op de markt werd gebracht door Wout Verhoeven. In zijn streven naar een superieur product had Wout uitsluitend topmerken in zijn assortiment.

Maar de winnaar van de Ronde van Noord-Holland 1953 is er in 2010 mee gestopt, vanwege zijn leeftijd. Het importeurschap kwam toen in handen van Kuiper Trading in Wateringen.

Tot eind 2015 het bericht kwam dat de fabriek de deuren ging sluiten. Een familiebedrijf waarvan de eigenaar geen opvolger had en het ook niet kon of wilde verkopen. Zo eindigde de geschiedenis van een Italiaans topmerk.

Het stuur van dit exemplaar is niet uitgerust met het traditionele stuurlint in wat voor kleur dan ook, maar met een lederen hoes die om de zwarte stuurbocht is gestikt.

Ook heel mooi zijn de ingelegde muntjes op de voorvork. Met een bijnaam als The Winning Blue is Gios uiteraard ook als materiaalsponsor actief geweest.

De vermaarde Italiaanse Brooklyn-ploeg uit de jaren zeventig reed op het merk en ze kregen veel publiciteit, omdat de kopman van die ploeg naar de naam Roger De Vlaeminck luisterde.

De Vlaeminck heeft in die jaren heel veel gewonnen (onder andere zeven jaar achtereen de Tirreno Adriatico) en dat is zowel de naamsbekendheid van het kauwgummerk Brooklyn als Gios zeer ten goede gekomen.

Patrick Sercu reed trouwens ook voor die ploeg.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 23 augustus 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web