Het balhoofdplaatje van Otto …

Hoe kom je aan een merknaam voor een fiets? De achternaam van de fabrikant, zoals Fongers of Bianchi ligt natuurlijk voor de hand. Een naam dat symbool staat voor snelheid is natuurlijk ook aantrekkelijk en zo ontstonden merknamen als Gazelle, Adelaar of Adler en Eagle.

De naam van een echte wielerheld is commercieel ook zeer geschikt en zo kennen we merken als Jan Janssen, Eddy Merckx, Giovanni Battaglin, enzovoort. Ook myhologische helden waren in trek bij de fietsenmakers van lang geleden.

Voordat er legendarische wielrenners waren naar wie een fietsmerk vernoemd kon worden, dus vóór Maurice Garin, want dat was de eerste die zijn naam aan een fietsmerk leende, kregen fietsen ook wel namen van mythologische helden. Voorbeelden zijn Hercules, Mercurius, Sparta en anderen.

Merknamen ontstonden ook uit respect voor een bekend persoon. Een voorbeeld daarvan is de Engelse koningin Victoria. Dat merk werd in 1886 gedeponeerd door de Duitse firma Frankenberger & Ottenstein.

Victoria was in heel Europa een soort moedersymbool en ze had bovendien een Duitse mama. Haar vader trouwde een Duitse prinses en uit die verbintenis werd de latere koningin Victoria geboren.

Door haar lange regeerperiode werd Victoria als de moeder van alle vorstenhuizen beschouwd, mede omdat de bloedlijnen door al die Europese vorstenhuizen liepen. Een vorm van koninklijke inteelt. Daardoor genoot Victoria alom een groot respect.

Dat veranderde enigszins toen Engeland betrokken raakte in de Boerenoorlog en liepen veel landen minder te koop met hun banden met het Verenigd Koninkrijk. Zo ook bij Victoria Werke A.G., want Victoria is natuurlijk ook een ander woord voor ‘overwinning’.

Het bedrijf maakte ook motorfietsen en later ook automobielen. Dat is allemaal verleden tijd, maar de fietsenfabriek bestaat nog steeds. Dat was niet altijd vanzelfsprekend, want er waren jaren met zowel ups en downs.

Het bedrijf heeft echter alert gereageerd op de komst van de e-bikes. In dat segment van de rijwielindustrie is Victoria een van de grote merken.

Door Otto Beaujon, 19 augustus 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web