Herinneringen bij een foto …

De gouden medaille van Elis Ligtlee is niet alleen het bewijs dat de Nederlandse vrouwen sinds 1988 bij de Olympische Spelen in de wieleronderdelen voor de medailles zorgen. Girlpower in optima forma.

Maar de gouden plak van Elis is ook de eerste in 84 jaar in een baanonderdeel. In 1932 was de Haarlemmer Jacques van Egmond de laatste Nederlander die met zo’n plak uit Los Angeles terugkwam.

Van Egmond was ook zo’n reus, die bij de andere renners imponeerde. Net als Ligtlee. Je zal als klein Japans of Chinees onderdeurtje maar naast zo’n grote gestalte aan de start staan.

Elis is zich daar zeer van bewust, gaat voor ze de guidon in een ijzeren greep pakt ook nog eens hoog rechtop zitten. Puur om te imponeren, zoals veel dieren doen voor ze een gevecht aangaan.

Maar je moet er ook het karakter voor hebben om zo de strijd aan te gaan. Toen ik als beginnende puber aan het groeien sloeg en de meetlat al gauw tot twee meter moest worden uitgerold, wilde ik het liefst dood.

Het was mijn vader die mij keer op keer voorhield dat het grootste geluk van de wereld mij deelachtig was geworden. Rechtop lopen, jongen, kin omhoog en borst vooruit, laat zien dat je er bent! Ja, pa.

De ouders van Elis hebben dat misschien ook wel geroepen toen ze maand na maand nieuwe kleding moest en kopen, omdat dochterlief er weer eens was uitgegroeid. Zij heeft wel geluisterd.

Het resultaat hebben we gezien. De powergirl uit Eerbeek. En nu maar hopen dat het haar in de sprint ook lukt. Vanmiddag gaat het toernooi verder. Elis for president. Ook al wordt het misschien geen medaille.

Naast euforie over de Nederlandse prestaties (voornamelijk van vrouwen) hebben we ook weer geleerd wat verliezen is. Dus mensen niet teleurgesteld zijn als het Dafne, Elis en al die andere meiden het net niet lukt. Ze hebben er echt alles voor gedaan, maar in andere landen wonen ook kanjers.

Doe het ze maar eens na om te verliezen als er zo’n druk op je staat. Girlpower, for better rand for worse!

Foto: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 16 augustus 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web