Hulde voor onze meiden!

Soms is het best lastig de eerste paar zinnen op papier te zetten voor deze blog. Gelukkig had ik daar nu helemaal geen moeite mee, er is zo veel gebeurd sinds de laatste keer dat ik op de slogblog publiceerde.

Ik heb het natuurlijk over de Olympische Spelen, of moet ik zeggen, de Olympische val van Annemiek van Vleuten.

Menig wielerliefhebber zat net als ik, na die akelige val van Annemiek, met buikpijn op de bank hebben gezeten. Natuurlijk juich je nog mee met Anna van der Breggen en haar prachtige overwinning, maar die val! Dat zat nog steeds niet lekker. Want het nieuws dat alles oké was met Annemiek kwam maar niet.

Gelukkig weten we nu dat het redelijk goed met haar gaat. Gebutst, geschaafd en gebroken, dat wel. Gebroken ruggenwervels en een gebroken Olympische droom, maar ze leeft!

Ze toont haar emotionele veerkracht in een prachtig interview. Haar ogen glinsteren door tranen heen, als er naar haar uiteengespatte droom wordt gevraagd. Maar die ogen fonkelen ook van trots als ze over haar aanval op de klim praat. Dat vlammetje van binnen brandt nog lustig!

Je ziet dat ze ook echt blij is voor Anna. Zo zei ze “Als iemand anders dan moest winnen, laat het dan iemand van het Nederlandse team zijn. Dus ja ik ben blij dat Anna heeft gewonnen ook al betekent dit voor mij dat ik er veel meer mee geconfronteerd zal worden.”

Het loopt voor de Nederlandse sporters sowieso niet vlekkeloos op de spelen. Blessures, zieke paarden, overtreding van de regels en ook stuurfoutjes…..  Gouden stuurfoutjes, waar iedereen het over de val van Annemiek heeft, vraag ik me ook af, hoe moet Ellen zich moet voelen. Ze had absoluut gouden benen die dag!

Door overconcentratie, zo werd het genoemd, kwam ze heel lullig in de berm terecht. Ze stond gewoon stil! Zonder dat foutje had ze hoogstwaarschijnlijk een medaille gepakt, tenenkrommend was het gewoon!

Maar als ik mijn tenen al opkrulde, hoe moet Ellen zich dan wel niet hebben gevoeld. Al helemaal omdat ze op de meest ondankbare vierde plaats eindigde. Notabene achter Anne.

Die Anne, ze neemt gewoon twee medailles mee naar huis. Eén waarvan de kleur zeker anders was geweest als Annemiek niet was gevallen en de tweede die ze waarschijnlijk niet had gehad als Ellen op de weg was gebleven.

En hoe moeilijk voor Annemiek en Ellen ook, je kunt het haar niet misgunnen. Anne is een geweldige sportvrouw en ze heeft die twee plakken gewoon keihard verdiend!

In topsport kan nou eenmaal van alles misgaan, je faalt vaak meer dan dat je wint. Alle factoren moeten mee zitten. En je hebt niet al die factoren in eigen hand.

Des te meer ook onbegrijpelijk dat een Yuri van Gelder, de factoren die hij wel in eigen hand heeft, niet ten volle benut om zijn prestatie zo optimaal mogelijk te maken.

Er is al veel over Yuri gezegd en geschreven, dus ga ik er niet ook nog heel veel over zeggen, maar ik wil wel even duidelijk maken wat het betekent om topsporter te zijn.

Yuri is een topsporter, zo laat hij niet na te benadrukken. Dat betekent dat hij zijn allergrootste passie mag uitoefenen als werk. Dat schept echter wel verplichtingen. Hij is werknemer net als ieder ander.

Niemand hoeft het in zijn hoofd te halen om dronken op zijn of haar werk te komen. Of na een nacht stappen de volgende dag niet op te komen dagen. Doe je dat wel, dan ben je zo je baan kwijt. Yuri heeft beide gedaan … De Olympische Spelen zijn geen vakantie-uitje.

Laten we vooral uitkijken naar de medailles die nog gaan komen en meejuichen!! Wist u trouwens dat de Nederlandse sportvrouwen al sinds 1996 meer medailles binnenhalen dan de mannen? Respect!!!

Toen Renske dit stukje zaterdagmorgen inleverde was nog niet bekend dat Elis Ligtlee een gouden medaille zou toevoegen aan de Nederlandse oogst. Het maakt de inhoud van haar laatste zinnen alleen maar aardevoller. (red.slogblog)

Foto´s: © Cor Vos

Door Renske van Rijswijk-Doedée, 14 augustus 2016 12:00

empatisch

Een mooi empatisch stukje, Renske. Haar verdriet tegenover het schijt hebben aan van die kleine stuiterbal aan de ringen.
Geplaatst door Michel van Vuren, 14 augustus 2016 12:28:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web