Uit de ordners van Jan …

Aanstaande zaterdag begint in Ourense, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van Spanje, de 71ste editie van de Vuelta a España.

Met volgens de Vuelta Special van Wielerrevue wederom een Nederlander aan de start die voor een goed klassement wil gaan: Steven Kruijswijk.

Zeven jaar geleden was dat ook zo, alleen ging de Ronde van Spanje toen in Nederland van start maar eveneens in een provinciehoofdstad: Assen in Drenthe. En ook toen werd er veel verwacht van een Nederlandse klassementsrenner: Robert Gesink.

De laatste vijf jaar begint de Vuelta steeds met een ploegentijdrite, maar in 2009 nog met een proloog. Uiteraard op het beroemde TT-circuit van de Drentse hoofdstad. Fabian Cancellara, de man die vorige week in Rio op geweldige wijze de Olympische tijdrit won, was ook hier superieur.

De Zwitser trapte een gemiddelde van 54 kilometer per uur en verpletterde alle concurrentie. Tom Boonen moest genoegen noemen met een tweede plaats op negen seconden. Onze landgenoot Jens Mouris werd verrassend vierde.

Zoals gezegd was de vaderlandse hoop gevestigd op de toen 23-jarige Robert Gesink. Want deze Achterhoekse berggeit zou wel raad weten met de tien loodzware etappes in het midden- en hooggebergte en met vijftien nieuwe bergpassages.

Vijf van de zeven echt zware bergritten eindigden met aankomst bergop, waarvan drie maal op een klim van de buitencategorie. Het dak van deze Vuelta werd gevormd door de Alto de Sierra Nevada, gelegen op 2520 meter.

Robert Gesink behoorde vooraf tot de outsiders voor de eindzege. Zijn grote voordeel was immers dat hij, net als de volgens alle Spaanse gokbureaus grootste favoriet Valverde, in 2009 nog geen grote ronde had uitgereden.

Die frisheid en honger konden het jonge talent van Rabobank tot grote hoogten inspireren, werd beweerd. Gesink kende echter zijn plek tussen de elite en wist dat hij geen uitgesproken favoriet kon zijn.

Hij had in zijn nog prille profcarrière al ervaren dat gretigheid soms een nadeel kan zijn en onderkende ook de beperkingen van zijn ploeg. Een grote ronde win je niet alleen.

Hij had gelijk, want hij kwam niet verder dan een overigens keurige zesde plaats. Dat was knap, gezien het feit dat hij tijdens de Tour de France zijn pols had gebroken en hij nog maar net genezen was toen hij aan de Vuelta begon.

Het ging aanvankelijk heel goed. Na achttien etappes stond hij tweede in het klassement met een achterstand op Alejandro Valverde van slechts 32 seconden.

Hij was er echter nog niet klaar voor om die positie ook tot het eind te verdedigen. Tijdens de negentiende etappe verloor de Gelderlander veel tijd en eindigde in het klassement als zesde.

De Vuelta van 2009 werd uiteindelijk door Valverde gewonnen. De Spanjaard deelde het erepodium met zijn landgenoot Samuel Sánchez (tweede) en de Australiër Cadel Evans (derde).

Hopelijk staat er op zondag 11 september aanstaande wel een Nederlander op het erepodium. Gesink zal dat waarschijnlijk niet zijn. Hij tobt nog steeds met de naweeën van zijn zware val in de Ronde van Zwitserland en als hij meedoet, is hij zeker niet topfit.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 15 augustus 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web