Uit de stalling van Peter R. de Fiets ...

 

© T&T Tekst & Traffic

“De grootste uitschieter van Gerrit de Vries is het behalen van goud geweest op de 100 kilometer ploegentijdrit in Colorado Springs. Het gouden kwintet van 1986 bestond verder uit Tom Cordes, John Talen en Rob Harmeling. Stuk voor stuk talentvolle jongens, die zich helaas niet in de luwte konden ontwikkelen. Zij moesten direct aan de bak voor de kopmannen, want een jonge renner bracht nu eenmaal geen punten voor het FICP-klassement mee. In die periode werd het talent niet gekoesterd, maar afgejakkerd tot ze zwarte sneeuw voor ogen hadden. De stoere Fries uit Oldeberkoop zette nog een opmerkelijke prestatie neer in de Ster van Bessèges van 1990 door de vierde etappe te winnen met een voorsprong van 4 minuten na een solo van 140 kilometer! Hij reed toen voor de Buckler-ploeg en daar heb ik nog een mooi shirt van met zijn naam erin. Deze fiets is van de Histor-ploeg uit het seizoen 1994. Hij had een tweejarig contract, maar het is maar één jaar geworden, omdat de sponsor er plotseling mee ophield, nadat de Belgische sprinter Wilfried Nelissen zwaar gevallen was. Hij was het namelijk die ...

... in de Tour van dat jaar in volle sprint op een fotograferende politieagent knalde. Niet alleen Wilfried werd zowat onthoofd, maar ook de ploeg die al in de eerste etappe zijn kopman was kwijt geraakt. De snelle Belg was ongetwijfeld goed geweest voor een of meerdere etappezeges. Het is merkwaardig dat de sponsor er zomaar mee kon stoppen, terwijl de renners in dienst waren met een meerjarig contract. Ze stopten echter gewoon en de renners moesten maar zien hoe ze hun carrière konden voortzetten. De materiaalsponsor van de ploeg was LOOK, een industriële onderneming uit de skisport, die begin jaren tachtig in de wielrennerij stapte en onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de klikpedaal. LOOK was ook heel vooruitstrevend in de ontwikkeling van de carbonfiets. Hoewel er destijds wel kinderziektes zijn geweest is dit volgens Gerrit een heel goede fiets geweest. Hij was licht en sterk en dat gaf moraal. In de originele staat was hij uitgerust met een blauw stuurlint en een zwart zadel. Ook de tubes waren zwart. Gekleurde tubes bestonden toen nog niet. Maar het frame uit één stuk is wel origineel en nog net zo als toen Gerrit er op reed. Nadat Gerrit z'n fiets aan de wilgen had gehangen, ging hij niet bij de pakken neer zitten, want hij werd vertegenwoordiger van het kledingmerk Bioracer. Naar ik heb begrepen is hij nu heel gelukkig met zijn Noorse vriendin Anita Valen, geen onbekende in het vrouwenpeloton.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 13 maart 2007 9:00

Was het niet de beruchte valpartij waar ook Laurent Jalabert en Abdoesjaparov bij betrokken waren?
Waar Eddie Bouwmans de topper/kopman zou moeten zijn of toch Fondriest?
Van Nelissen is er daarna weinig vernomen in tegenstelling tot JaJa die van sprinter tot klimmer transformeerde (winnaar bergtrui).
Maar die fiets hé, topding. Heb er ook één, exact dezelfde maar dan blauw.
Gewicht doet er niet veel toe, maar wel een fantastische stijfheid en daardoor snel.

Geplaatst door MiketheBike, 20 september 2011 23:20:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web