De Burgerlijke Stand van 11 maart.

Steffen WESEMANN (1971, Zwitserland)

Het is even wennen om Wesemann als Zwitser vermeld te zien. Hij is al dertien jaar profrenner en pas eind 2005 heeft hij de Zwitserse nationaliteit gekregen. Hij is met een Zwitserse vrouw getrouwd en de kans dat hij voor zijn nieuwe vaderland op de wereldkampioenschappen en bij de Olympische Spelen mag uitkomen, is veel groter dan als Duitser. Voor mij zal hij echter altijd een Duitser blijven, zo eentje die zich pas gewonnen geeft als de eindstreep is gepasseerd. Een knokker, een doordouwer die het toch vooral moet hebben van de zware voorjaarsklassiekers. Op zijn erelijst staat een dubbele victorie in de Ronde van Vlaanderen. Zowel in 2002 als in 2004 was hij de beste. Vooral in 2004 maakte hij indruk door de hele dag met alles mee te gaan en in de finale ook nog eens sterker te zijn dan Leif Hoste en Dave Bruylandts. Maar zijn grote reputatie als onverzettelijk krijger vestigde hij toch in de Vredeskoers. Maar liefst vijf keer zegevierde hij in deze loeizware etappewedstrijd met een hele reeks van grote winnaars. Behalve de Ronde van Vlaanderen eindigde hij ook enkele malen kort in Parijs-Roubaix. Wesemann wordt een dagje ouder, maar dat wil niet zeggen dat zijn ambities vervuld zijn. Hij heeft zich in zijn hoofd gezet om op de Olympische Spelen van 2008 in Peking te schitteren. Als 37-jarige hoopt hij daar nog een kunstje op te voeren. In het normale peloton moest hij al een stapje terug doen, want T-Mobile heeft zijn contract niet verlengd. Hij rijdt nu voor Team Wiesenhof en dat is een ProContinental formatie die alleen via een wildcard aan de grote ronden kan meedoen. Het is te hopen dat de Ronde van Vlaanderen goedgeefs is, want een tweevoudig winnaar aan de start is nog altijd een aanbeveling. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Félicien VERVAECKE (1907, overleden 31.10.1986, België)

Félicien Vervaecke was een van de beste Belgische renners van net voor de tweede wereldoorlog. En dat was misschien wel de sterkste periode van de Belgische wielersport. Zoals Wim van Eyle al beschreef in zijn bespreking van het boekje de Ronde van Frankrijk 1938, eindigden toen zeven Belgen bij de eerste zeventien in het algemeen klassement en Vervaecke was met zijn tweede plaats de beste. De Belgen dicteerden het internationale wielergebeuren en Félicien Vervaecke was een van de beste Belgen in die tijd. Hij werd nooit wereldkampioen en hij won geen Tour de France en dat is jammer, want hij is daardoor een beetje in de vergetelheid geraakt. In 1935 had hij de ronde moeten winnen, want hij was veruit de beste renner in koers. Maar hij zat gevangen in het ploegenspel, omdat zijn landgenoot Romain Maes al in de eerste etappe de gele trui pakte en die niet meer afstond. De meeste hulp kreeg hij van Vervaecke, die later verklaarde dat hij die Tour had kunnen winnen met een uur voorsprong als hij de vrijheid had gehad zijn eigen gang te gaan. Het klinkt als grootspraak, maar toen hij het zei was iedereen het met hem eens. Vervaecke was een topcoureur die vooral in de bergen uitblonk. Hij had de gewoonte om in een bergetappe uit het vertrek te demarreren en de hele dag voorop te blijven. Zo won hij twee keer het bergklassement. Toen de tweede wereldoorlog uitbrak was de jongste van drie fietsende broers op het toppunt van zijn kunnen. Hij was 32 jaar en nooit sterker. Maar de oorlog gooide roet in het eten. Toen het allemaal voorbij was, achtte hij zich op bijna 40-jarige leeftijd niet meer bij machte de strijd met de profs aan te binden. Hij vroeg een veteranenlicentie aan, maar voor de oudjes was hij veel te sterk. Zo reed hij nog een jaar bij de profs. Een beetje een tragische carrière. Een van de allerbeste renners van zijn tijd, maar zonder een grote aansprekende overwinning.

De andere op 11 maart geborenen zijn:

CAÑADA GARCIA, David (1975, Spanje)
DEGANO, Enrico (1976, Italië)
DELISLE, Raymond (1943, Frankrijk)
DEROO, David (1985, Frankrijk)
HENN, Christian (1964, Duitsland)
REUS, Kai (1985, Nederland)
WIT, Gerrit de (1941, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2007 0:00

steffen wesemann

in 2002 won andrea tafi de ronde van vlaanderen. even opzoeken maar we vinden wesemann niet in de top 10, hij werd dat jaar wel tweede in parijs-roubaix. verder complimenten voor deze site. ga zo door!

Geplaatst door ronnie, 11 maart 2007 15:04:00

Ronde van Vlaanderen 2002

Je hebt gelijk Ronnie. Tafi won in 2002. Ik heb me gebaseerd op de boeken Gotha Velo en Alles uit de Kast en in beide boeken staat Wesemann als winnaar genoteerd. Het is mijn fout, want dit vak is check, check, double-check. Bedankt voor je correctie en blijf komen.

Fred

Geplaatst door Fred, 11 maart 2007 15:58:07

Fuentes;SCHANDE!

Officier van Justitie sluit dossier Fuentea: de rechteloosheid en schijnheiligheid ten top!Eerst uitgelekt(bij Justitie ra ra hoe kan dat) nu officieel men sluit de boeken!
Grote broek 2006: renners uit Tour verwijderd.In je hemd 2007:we kappen ermee. SCHANDE.
Juridisch zeer discutabel. Je verdenkt iemand en dan vervolg je. En in de wielerwerled doet men alsof dit normaal is. Ik ben benieuwd of der Jann via de duitse rechter niet zijn allerlaatste overwinning boekt op Telekom die hem vanwege juidisch niks hebben ontslagen!

Geplaatst door Hans Prakke, 14 maart 2007 01:01:02

Fuentes;SCHANDE !

Hier zie je maar weer dat de renners als vuil behandeld worden.U.C.I.sta op en gaan achter je renners staan ,kom eens uit je luie stoel,en help de wielersport niet om zeep.

Geplaatst door hans middelveld, 14 maart 2007 10:20:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web