Het balhoofdplaatje van Otto …

Op een bijeenkomst voor antieke fietsen vorige maand in België ontmoette ik een man die een fiets meebracht van het merk Sohrab. De fiets kwam uit Pakistan en het bedrijf dat ze maakt is een coöperatie.

Dat is een bedrijfsvorm die je in de fietsenwereld niet vaak tegenkomt. Dichter bij huis is bijvoorbeeld het Spaanse fietsenmerk Orbea ook van een coöperatie.

In 1947 gingen India (hindoestanen) en Pakistan (moslims) uiteen. Het nieuwe land Pakistan had totaal geen eigen industrie.

Twintig handelaren in Lahore startten in 1953 de coöperatie Sohrab, die begon fietsen en onderdelen vanuit het buitenland naar Pakistan te halen.

Veel van de spullen die ze inkochten kwamen uit Engeland. Het beeldmerk dat onder andere gebruikt werd voor het balhoofdplaatje was duidelijk geïnspireerd op dat van Raleigh. Dat is vriendelijk gezegd, je zou het ook 'gejat' kunnen noemen.

Ze hebben tegenwoordig ook een website, en daar staan naast de Standard Roadster ook BMX fietsen, mountainbikes, speciale 'Jump"-bicycles (ik zou het maar niet proberen) en racefietsen op.

De laatste, heel schattig, met een standaard!. Een stalen frame, stalen cranks met spieën, kunststof pedalen, derailleurs met tien versnellingen en een kunststof zadel. Kortom de fiets die bij ons in de jaren vijftig en zestig doorging voor een supersport model.

Sohrab claimt anno 2016 een productie van tweeduizend stuks per dag, en maakt 98 procent van de onderdelen in eigen huis. Dat lijkt me ten aanzien van bijvoorbeeld banden, kettingen en spaken niet zo zinvol.

Behalve fietsen maken ze bij Sohrab ook rolstoelen, naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Een interessant detail is dat ze bij de landen waarnaar ze exporteren, zoals Afghanistan, Kenya en Bangladesh met enige trots vermelden dat de Rotaryclub uit Ferney-Voltaire, een stadje met zevenduizend inwoners in het zuidoosten van Frankrijk, een partij rolstoelen van Sohrab geschonken heeft aan een welzijnsorganisatie in Madagascar.

Dat is de reden waarom Madagascar ook op de exportlijst van Sohrab staat.

Door Otto Beaujon, 29 juli 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web