Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 31 juli …

Een klein kalend mannetje, type Levi Leipheimer, zo zou je Rémy Di Gregorio uit Marseille kunnen omschrijven. Een klimmer en een tijdrijder, net als de Amerikaan, maar dan met iets minder klasse. De man uit Frankrijks tweede stad stapte in 2005 over naar de beroepsrenners en kreeg een contract bij La Française des Jeux.

Hij won dat jaar gelijk een etappe in de Tour de l’Avenir en onderscheidde zich in de Dauphiné Libéré van dat jaar in de rit over de Mont Ventoux. Hij klom met de besten mee en een jaar later won hij zelfs de bergtrui in het Critérium du Dauphiné Libéré.

In 2007 reed hij met drie andere renners lang voorop in Luik-Bastenaken-Luik om op vijftien kilometer voor de streep te worden teruggepakt. Pech, een euvel dat hij in zijn carrière nogal eens is tegengekomen. In de Tour de France van dat jaar moest hij al in de vierde etappe opgeven vanwege een elleboogbreuk.

Een peesontsteking gooide roet in het eten van zijn volgende seizoen, dat van 2008. Immer aanvalslustig, werd hij steeds weer overruled door de belangen van sprintersploegen, die het tempo zodanig opjoegen dat uitlooppogingen vrijwel geen kans meer maakten. Het overkwam hem in de Ronde van Romandië en in de Tour de France.

De prijs voor de strijdlustigste renner is dan wel leuk, maar niet meer dan een pleister op de wonde. In 2011 reed Rémy voor Astana en in Parijs-Nice liet hij zijn Kazachse werkgever zien dat hij zijn geld waard was. Op fraaie wijze won hij na een solo van dertien kilometer bergop de zevende etappe. Ook in de Tour van dat jaar liet hij zien dat hij er was, ook al waren zijn uitlooppogingen weer vaak tevergeefs, omdat de sprintersploegen geen cadeautjes geven.

Aan het eind van dat seizoen vertrok hij naar Cofidis. In het rode shirt van deze ploeg won hij een etappe in de Ronde van Asturië. Hij vertrok daarna met de ploeg in de Tour de France om tijdens de rustdag door de Franse politie gearresteerd te worden. Hij zou betrokken zijn bij een dopingzaak, luidde de aanklacht. Conform de bepalingen in zijn contract werd hij op staande voet ontslagen.

Hij vocht de beschuldiging aan en vervolgde zijn carrière bij de Continentale ploeg La Pomme Marseille. Het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij doping verliep traag, maar in april 2013 werd hij van alle beschuldigingen vrijgesproken. Hij rijdt tot op de huidige dag nog net zo goed, maar zijn uitslagen halen de wereldpers niet meer.

In 2013 won hij de Ronde van Bulgarije en een jaar later de Ronde van Taiwan. Dit jaar won hij nog het bergklassement in het Criterium Internationaal. Hij is een goede renner, maar na een vermeend dopinggevalletje is het moeilijk op het hoogste niveau terug te keren. Tenzij je Valverde heet.

Rémy Di Gregorio viert vandaag zijn 31ste verjaardag.

Foto 1: archief dewielersite.net
Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 31 juli 2016 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web