Vandaag begint de Tirreno

Vandaag begint in Tivoli, in de omgeving van Rome, de Tirreno Adriatico een zesdaagse etappekoers die de westkust van Italië aan de Tyrreense zee verbindt met de oostkust aan de Adriatische zee. Deze wedstrijd overlapt gedeeltelijk Parijs-Nice dus is het voor de renners ieder jaar weer de vraag: welke koers ga ik rijden. Thomas Dekker (foto) gaf bijvoorbeeld aanvankelijk de voorkeur aan Parijs-Nice, maar toen hij hoorde dat er weer een tijdrit in de Tirreno is opgenomen, wijzigde hij in overleg met ploegleider Frans Maassen zijn programma. Dekker wordt sinds dit besluit als een van de kanshebbers gezien voor de eindzege. Als hem dat lukt dan wordt hij de derde Nederlander ...

... op de erelijst van deze belangrijke voorjaarskoers. Bij het woord ‘voorjaarskoers’ denk je doorgaans aan zon, fris groen en ontluikende bomen, maar dat is in de Tirreno lang niet altijd het geval. In 1985 was het zo afgrijselijk slecht winterweer dat slechts 81 van de 182 gestarte renners het einde haalden. Storm, regen, ijzel, hagel en sneeuw wisselden elkaar af en striemden het peloton. De verrassende winnaar was een 38-jarige Nederlandse veteraan op wie niemand meer gerekend had. Joop Zoetemelk reed in 1985 nog een prachtig seizoen dat hij bekroonde met de wereldtitel. Ook Erik Dekker won de Tirreno eens en dat was in 2002 in het shirt uiteraard van Rabobank. Vorig jaar won een andere Rabo-renner. Dat was de Spanjaard Oscar Freire (foto) en de Tirreno was bijna zijn hele seizoen want kort daarna begon hij met een zitvlakblessure te sukkelen die hem het hele jaar uit competitie zou houden. Hij start dit jaar daarom met rugnummer 1.
Er staan vandaag tien Nederlanders aan de start. Dat zijn Thomas Dekker, Michael Boogerd, Bram de Groot en Thorwald Veneberg namens Rabobank; Leon van Bon voor Davitamon-Lotto; Steven de Jongh, Servais Knaven en Bram Tankink voor QuickStep; Karsten Kroon voor CSC en Bram Schmitz voor T-Mobile. Grote namen aan het vertrek zijn Van Petegem, Ekimov, Hincapie, Savoldelli, Gilbert, Leipheimer, Rebellin, Di Luca, Garzelli, Bettini, Pozzato, Basso, O’Grady, Petacchi, Zabel en Wesemann. Totaal vertrekken er 248 renners verdeeld over 25 ploegen.

Het etappeschema:

08.03 - 1e etappe Tivoli-Tivoli 167 km.
09.03 – 2e etappe Tivoli-Frascati 171 km.
10.03 – 3e etappe Avezzano-Paglieta 183 km.
11.03 – 4e etappe Paglieta-Civitanova Marche 219 km.
12.03 – 5e etappe Servigliano-Servigliano 20 km. (tijdrit)
13.03 – 6e etappe San Benedetto del Tronto-San Giacomo 164 km.
14.03 – 7e etappe Campli-San Benedetto del Tronto 166 km.

(© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 8 maart 2006 11:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web