Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Ik had er nooit eerder aan gedacht om op de vrijmarkt op koninginnendag op zoek te gaan naar een oude racefiets. Maar enkele dagen na 30 april kwam iemand me deze fiets aanbieden. Gescoord op de rommelmarkt.

Ik wist niet wat ik zag. Een beauty. Een Chesini Precision. Volgens mij is Ton van Herwerden de enige importeur in Nederland van dit Italiaanse topmerk.

Op het gebied van graveerwerk is er bij deze fiets niet zuinig gedaan. Op het kettingblad, de stuurvoorbouw, de remgrepen, de zadelpen en natuurlijk op het frame zelf zitten allerlei ingegraveerde versieringen.

En of dat nog niet genoeg was, zijn op de plekken die nog maagdelijk waren de vijf olympische ringen gegraveerd, want de Precision was een olympische uitvoering van dit merk.

Het is een prachtige fiets en het spijt me voor Otto Beaujon dat hij hier nooit een balhoofdplaatje van zal kunnen bemachtigen, want dat zit er niet op. Ook dat is ingegraveerd en dus niet te verwijderen.

Ook heel bijzonder is de stuurbocht. Die is geheel omkleed met zwart leer en dat is weer eens wat anders dan stuurlint.

Het merk Chesini is een product van de gelijknamige fabriek in Verona, waar al sinds 1925 racefietsen worden geproduceerd.

Na de tweede wereldoorlog nam Gabriele Chesini het bedrijf van zijn vader over en hij specialiseerde zich sedertdien in de duurdere racefiets. Ik had er nog geen, want je komt ze niet elke dag tegen. Zeg naar, haast nooit.

Ik prijs me gelukkig er een te hebben. Dankzij koninginnendag en er zit vast een prachtig verhaal achter hoe die schitterende fiets op de vrijmarkt terecht is gekomen. Wie weet komt er een reactie op dit stukje.

Foto’s: © T&T Tekst & TrafficDoor Peter Ravensbergen, 26 juli 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web