Historie: Tour de France 1983

23 juli 1983: 21e etappe Dijon – Dijon, individuele tijdrit, 50 km.

Laurent Fignon greep de vijftig kilometer lange tijdrit bij Dijon aan om zijn gele trui een gouden glans te geven. De Fransman was in de etappe-uitslagen nog niet hoger gekomen dan een vijfde plaats op Alpe d'Huez. Zijn gele trui was vooral een bewijs van zijn regelmatigheid.

In de tijdrit toonde hij met een gave overwinning (41,889 km/uur gemiddeld) meer dan een toevalswinnaar van de Tour te zijn. Verbluffend was ook het rijden van de Spaanse klimmer Angel Arroyo. Halfweg was hij nog de snelste, maar eindigde toch als tweede en ging daarmee Winnen en Van Impe voorbij in het klassement.

Niet dat die twee in de tijdrit faalden, want zij overtroffen beide de verwachtingen. In Dijon wierp Laurent Fignon met zijn zege ook zijn gereserveerdheid van zich af. De uit de Parijse regio afkomstige renner, pas 22 jaar oud, reageerde uitbundig:

“Het is prachtig. Ik wilde het verlies beperken, maar toen ik hoorde dat ik halverwege tweede lag, gaf me dat vleugels. Ik had me nergens geforceerd en heb er toen een schepje bovenop gedaan. Dat ik deze Tour zo goed zou rijden en hier zou winnen, overtreft al mijn stoutste verwachtingen".

Ook Adrie van der Poel (8e) en Henk Lubberding (11e) kwamen op knappe wijze voor de dag. Specialist Jan van Houwelingen stelde echter teleur met zijn negentiende plaats.

Uitslag:
1. Laurent Flgnon (Fr) 50 km. in 1u11’37”
2. Angel Arroyo (Sp) op 35”
3. Stephen Roche (Ier) op 37”

Beste Nederlander: 5. Peter Winnen op 1'10"

Algemeen Klassement:
1. Laurent Fignon (Fr) 99u36’5”
2. Angel Arroyo(Sp) op 4’04”
3. Peter Winnen (Ned) op 4’09”

Foto's: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 23 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web