Historie: Tour de France 1983

22 juli 1983: 20e etappe Morzine – Dijon 291 km.

Philippe Leleu werd na afloop van deze rit als winnaar gehuldigd. De renner uit de ploeg van kopman Jean-Renë Bernaudeau ging er na honderd kilometer vandoor. Het peloton vond het prima en maakte van deze etappe in de bloedhitte een lange wandeling.

Leleu maakte dankbaar gebruik van de gelegenheid. Zijn voorsprong liep tot boven het kwartier op, Pas toen wilde het peloton er iets aan doen en door een spervuur aan demarrages vloog de snelheid omhoog. Zo hield de Breton in Dijon ruim negen minuten van zijn voorsprong over.

Ondanks alle inactiviteit slaagde geletruidrager Laurent Fignon er in zijn leiderspositie nog iets te versterken. Hij bemoeide zich onderweg met de bonificatiesprints en vergaarde twintig kostbare seconden.

Pas in de laatste dertig kilometer begon het peloton zich wat serieuzer te roeren. Alleen Jean-Louis Gauthier — geletruidrager in het begin van de Tour — slaagde erin aan de groep te ontkomen. Hij deed een poging de positie van de ploeg-Danguillame in het ploegenklassement wat te verbeteren.

Zijn inspanning leverde slechts een paar seconden op. Sean Kelly won de sprint van het peloton, voor de Zwitser Gilbert Glaus.
 
Uitslag:
1. Philippe Leleu (Fr) 291 km. in 7u22’56”
2. Jean-Louis Gauthier (Fr) op 9´17`
3. Sean Kelly (Ier) op 9´21`

Beste Nederlander: 5. Adrie van der Poel z.t.

Algemeen klassement:
1. Laurent Fignon (Fr) 98u25’18”
2. Peter Winnen (Ned) op 2’59”
3. Lucien Van Impe )Bel’ op 3´08`

Door Jan Houterman, 22 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web