Van de boekenplank van Wim …

DE RONDE VAN FRANKRIJK 1938
 

door de sportredactie van Het Laatste Nieuws

 

“Er zullen heel veel verzamelaars zijn die jaloers op me zijn vanwege dit boekje. Het is namelijk bloedzeldzaam. Het is uitgekomen in 1938 en het is – zoals de Belgen dat noemen – een album. Het gaat – hoe kan het ook anders – over de Ronde van Frankrijk van 1938. Etappe na etappe wordt beschreven. Bij elke ritbeschrijving vier tot vijf foto’s en de uitslag, met de eerste twintig aankomenden. Verder natuurlijk per dag het algemeen klassement en het ploegenklassement. Echt gedegen Vlaams journalistiek werk en dat konden ze echt goed. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Kindergeluk te Brussel, met steun van Het Laatste Nieuws,. De naam van de uitgever doet vermoeden dat die uitgeverij niet gespecialiseerd was in sportboeken, maar de naam van Het Laatste Nieuws stond toen al ...

... garant voor degelijke journalistieke teksten op z’n Vlaams. De omslagfoto van een jonge Gino Bartali is prachtig. Bartali was in 1938 een opkomend fenomeen die in de bergen dingen had laten zien die nog nooit vertoond waren. De wereld lag aan zijn voeten en als de tweede wereldoorlog niet was uitgebroken dan zou hij zeker meer Tours en Giro’s hebben gewonnen dan de twee respectievelijk drie die hij op zijn naam heeft staan. De Monnik kon bergop een groot verzet trappen en in volle klim dan nog demarreren. Daar hadden zijn tegenstanders meestal niet van terug. Het embleem op zijn trui is de kaart van Frankrijk met daarin een Zwitsers aandoend wapen. Wat de betekenis ervan is, weet ik niet, misschien heeft iemand daar een verklaring voor. Om het niet al te Italiaans te maken staat op de achterkant een kleurenafbeelding van Felicien Vervaecke een van de Belgische matadoren uit die tijd, die in die ronde van 1938 als tweede eindigde in het eindklassement. De Belgen wonnen het ploegenklassement en ze waren heel sterk in de ronde aanwezig. Vervaecke werd tweede, Vissers vierde, Lowie zevende, Kint negende, Disseaux twaalfde, Sylvère Maes veertiende en François Neuville zeventiende, kortom zeven man van de tien Belgen bij de eerste 17. Daar kon Nederland niet aan tippen, want de beste landgenoot was Fiel Middelkamp op een 43e plaats. En Fieleke heeft vrijwel zijn hele lange leven in het Belgische Kieldrecht gewoond. Maar hoe sterk de Belgen ook waren in 1938 was niemand opgewassen tegen die jonge god uit Toscane: Gino Bartali.

Tot volgende week!”

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 8 maart 2007 10:00

Ronde van Frankrijk 1938

Volgens mij is het embleem op de trui van Gino Bartali in de kaart van Frankrijk het wapen van het departement Savoie. Kijk maar eens in Wikipedia bij "Savoie".

Vriendelijke groeten,
Jac

Geplaatst door Jac Zwart, 08 maart 2007 21:27:27

boekje de ronde van frankrik 1938

beste ,wij hebben ook dit boekje in ons bezit en vroegen ons af of dit enige waarde geeft. mvg
Geplaatst door lippens-claeys, 20 maart 2020 22:44:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web