Historie: Tour de France 1983

21 juli 1983: 19e etappe Morzine – Avoriaz, individuele (klim)tijdrit 15 km.

Op de negentiende Tourdag bleven de verrassingen niet uit. Lucien Van Impe en Peter Winnen brachten de spanning weer terug via een goed gelukte tijdrit op de steile klim naar Avoriaz. Vijftien kilometer lang was het een gevecht om maar zo veel mogelijk seconden terug te pakken op de nieuwe leider..

Van Impe werd winnaar met de Nederlander als derde op 48 seconden achterstand. De Belg behaalde daarmee in zijn lange carrière de achtste etappezege in de Tour de France. Hoewel Laurent Fignon er bijna een minuut langer over deed dan Winnen, kwam zijn gele trui niet in gevaar.

Bernaudeau moest echter meer dan drieënhalve minuut prijsgeven, waardoor de Noord-Limburger in het klassement opschoof naar de tweede plaats en Van Impe naar de derde. Met een achterstand van twee minuten en 35 seconden zag de kopman van de Raleigh-ploeg toch nog kansen.

“De Tour is nog steeds niet gedaan. Fignon heeft kennelijk toch erg geleden in de etappe naar Morzine. Morgen is er een rit van maar liefst 280 kilometer, wie weet is er nog een kans. Fignon heeft vandaag toch vreselijk moeten afzien."

Het afscheid van de Alpen met de klimtijdrit naar het skistation Avoriaz bracht niet alleen Peter Winnen in tweede stelling achter geletruidrager Fignon, maar er kwam ook een eind aan de lijdensweg van Joop Zoetemelk.

De door de dopingaffaire zwaar aangeslagen kopman van Mercier zei na de vijftien kilometer lange tocht bergop, dat twee dingen hem vandaag op de been hadden gehouden. De geweldige steun van het Nederlandse publiek langs de route en het feit dat er nog maar drie dagen te gaan waren. Pfff, Parijs was gelukkig niet zo ver meer!

De Franse Nederlander was volgens de Nederlandse pers zwaar aangeslagen, maar in het boek JOOP van Fred van Slogteren laat Kim Andersen een ander geluid horen. “Die dopingzaak van Joop is een geweldige motivatie voor de ploeg geweest. Er ontstond een stemming van we zullen ze eens wat laten zien. Dat was voor Joop. Hij was onze kopman. Door dik en dun.”

De Deen vertelt in die Zoetemelk-biografie voorts dat Joop dag na dag de tactiek bepaalde, die met succes werd uitgevoerd. De ploeg won, behalve de ploegentijdrit, toen Joop nog kanshebber was, nadien nog vijf etappes en Andersen reed zes dagen in het geel. Zoetemelk had daar volgens de Deen het grootste plezier in en was allebehalve het dode vogeltje die volgens de Nederlandse pers maar beter had kunnen opgeven.

Uitslag:
1. Lucien Van Impe (Bel) 15 km. in 35’09”
2. Stephen Roche (Ier) op 35”
3. Peter Winnen (Ned) op 48”

Algemeen klassement:
1. Laurent Fignon (Fr) 90u53’25”
2. Peter Winnen (Ned) op 2’35”
3. Lucien Van Impe (Bel) op 2’48”

Door Jan Houterman, 21 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web