Historie: Tour de France 1983

20 juli 1983: 18e etappe Bourg d’Oisans – Morzine, 247 km.

In Morzine triomfeerde Jacques Michaud, een coureur uit de regio. Van een maximale voorsprong op het peloton van zes minuten hield hij er op de top van de Joux-Plane anderhalf over. Op de Spanjaard Arroyo.

In de voor hem zo bekende afdaling kwam die voorsprong niet meer in gevaar. De eindzege van Laurent Fignon was bijna een zekerheid geworden, maar de bezetting van de tweede en derde plaats in de eindstand was nog niet beslist. Voorlopig stonden Bernaudeau en Winnen nog tweede en derde, maar Alban, Arroyo en Van Impe waren nog niet kansloos.

Vast stond wel dat Kelly en Van Impe, behoudens ongevallen, de groene trui en de bolletjestrui in Parijs zouden brengen. Kelly was in het puntenklassement al onbereikbaar, terwijl Van Impe in deze zware bergrit zijn laatste rivaal Jimenez zag wegvallen.

De Columbiaan was aan het eind van zijn Latijn. Deze rit betekende het einde van de klassementsambities van Sean Kelly en Pedro Delgado die allebei in het algemeen klassement ver terugvielen. De Spanjaard verloor zelfs meer dan twintig minuten.

Johan van der Velde liep bij een val een open polsbreuk op en moest noodgedwongen de Tourkaravaan verlaten.

Uitslag:
1. Jacques Michaud (Fr) 247 km. in 7u45’25”
2. Angel Arroyo (Sp) op 1’11”
3. Edgar Corredor (Col) op 2’15”

Beste Nederlander: 9. Peter Winnen z.t.

Algemeen klassement:
1. Laurent Fignon (Fr) 90u16’32”
2. Jean-René Bernaudeau (Fr) op 3’02”
3. Peter Winnen (Ned) op 3’31”

Door Jan Houterman, 20 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web