Historie: Tour de France 1983

19 juli 1983: rustdag in Bourg d’Oisans

Voor wielerminnend Europa was Laurent Fignon heel lang een grote onbekende. Maar tijdens de rustdag in Bourg d’Oisans praatte iedereen ineens over de nieuwe geletruidrager na de dramatische opgave van Pascal Simon.

Logisch, want met nog maar vijf koersdagen voor de boeg was de jonge Parijzenaar in één klap de belangrijkste kandidaat voor de eindzege geworden. Zelfverzekerd hulde hij zich in de favorietenrol met als voorbehoud dat er na de etappe van woensdag naar Morzine pas echt duidelijkheid zou zijn.

“Ik blijf mezelf als grootste kanshebber op de eindzege zien. Alleen Delgado, Winnen en Van Impe reken ik nog tot de concurrenten. De anderen niet meer. Ook Kelly niet. Hij komt in het hooggebergte tekort".

“Peter Winnen heeft gezegd dat je hem met je sterke rijden hebt verrast en dat je een gevaarlijke klant bent", vroeg een Nederlandse journalist tijdens de traditionele persconferentie op de rustdag. Fignon lachte achter de brillenglazen van zijn studentiekoze brilletje, en zei: “Dan heeft Winnen het goed gezien".

Fignon heeft, voordat hij zich helemaal aan de wielersport wijdde, enige tijd gestudeerd voor dierenarts. “Ik was toen amateur", zegt hij. “Het koersen fascineerde me en bovendien vond ik de studie, na de middelbare school, net iets te zwaar. Daarom heb ik de plannen om ooit als dierenarts de kost te verdienen laten varen.”

Om vervolgens te onthullen dat hij nog wel wat met dieren had, maar dan dode dieren. “Het opzetten van dieren is. een bezigheid waaraan ik veel plezier beleef. Behalve profwielrenner ben ik dus ook preparateur.”

Op de vraag of hij al contact had gehad met zijn beroemde ploeggenoot Bernard Hinault, antwoordde Fignon: “Hinault heeft me gebeld. Proficiat, zei hij, en een pluimpje tevens voor de ploeg. Tot zondag in Parijs en in het geel, uiteraard.”

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 19 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web