Historie: Tour de France 1983

18 juli 1983: 17e etappe La Tour-du-Pin – L’Alpe d’Huez, 223 km.

Pascal Simon heeft de strijd in de Ronde van Frankrijk gestaakt. Het ging niet langer. Tijdens de zeventiende etappe, de Alpenrit van La Tour-du-Pin naar Alpe d’Huez stapte de gele-truidrager na 95 kilometer van de fiets, waarna hij krimpend van de pijn in een ambulance naar een ziekenhuis werd vervoerd.

Hij reed al sinds een val in de elfde etappe met een barst in zijn schouderblad. Eerder in de rit had zijn landgenoot Michel Laurent ook al opgegeven. Hij had een dag eerder tijdens de tumulteuze eindsprint in Saint Etienne een middenhandsbeentje gebroken.

Jean-René Bernaudeau ging in deze zware bergrit al vroeg in de aanval en zat in de aanloop naar Alpe d’Huez in een vluchtgroep met onder andere Peter Winnen. Ze hadden allebei een ploeggenoot in die kopgroep en het waren Dominique Arnaud en Gerard Veldscholten die er voor zorgden dat ze met een voorsprong van rond de drie minnuten aan de sloklim konden beginnen.

Eenmaal op de klim waren ze al snel met z’n tweeën. De achtervolgers maakten nog wel wat tijd goed, maar het tweetal bleef vooruit. In de sprint versloeg Winnen zijn rivaal, al vielen ze bijna om in een pas-de-deux van twee strijkijzers.

Na Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper kon nu ook Peter Winnen een tweede zege op de Nederlandse berg op zijn erelijst bijschrijven. Daarmee bracht hij het aantal Nederlandse overwinningen in de tien aankomsten die tot en met 1983 op deze zware col zijn gehouden, op zes.

“En ik had nog wel de hele dag beroerde benen," zei Winnen na afloop. “Pas in de afdaling van de Glandon ging het wat beter. Daarom sprong ik achter Bernaudeau aan. Op de Alpe heb ik steeds mijn eigen tempo kunnen rijden, en in de sprint was het vooral moeilijk, omdat Bernaudeau zo van zijn lijn afweek. Ik ben verschrikkelijk blij met deze overwinning."

Laurent Fignon maakte in de klim nog tweeëneenhalve minuut goed van zijn achterstand. De Parijzenaar finishte op ruim twee minuten en veroverde de gele trui. Winnen klom op naar de vierde plaats. Hij moest in het klassement behalve Fignon alleen nog Delgado en Bernaudeau voor zich dulden.

Johan der Velde bezweek in de laatste beklimming en werd kansloos voor een topklassering.

Uitslag:
1. Peter Winnen (Ned) 223 km. in 7u21’32”
2. Jean- Rné Bernaudeau (Fr) z.t.
3. Edgar Corredor (Col) op 57”


Algemeen klassement
1. Laurent Fignon (Fr) 82u27’28”
2. Pedro Delgado (Sp) op op 1’08”
3. Jean-René Bernaudeau op 2’33”

Beste Nederlander: 4. Peter Winnen op 3’31”


Foto: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 18 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web