Historie: Tour de France 1983

17 juli 1983: 16e etappe Issoire – Saint-Etienne, 145 km.

Zelfs uit zijn eigen kamp kreeg hij geen steun. De verbazing op het gezicht zicht van de kort tevoren gediskwalificeerde ritwinnaar Henk Lubberding werd nog groter toen assistent-ploegleider Jules De Wever kortweg zei: “Ik ga geen protest indienen. Dat is zinloos. Ik heb de televisiebeelden gezien en jij was fout Henk!”

Terwijl de geschaafde bloedende Michel Laurent op het podium verscheen, waar hij tegen alle reglementaire logica in als winnaar zou worden gehuldigd, reageerde Lubberding. “Ik heb wel sprints meegemaakt waarin gekkere dlngen gebeurden en waar niets over werd gezegd. Ik voel me niet schuldig.”

Maar de jury bleef onverbiddelijk. “Als de internationale commissarissen ooit een kans hebben gehad om zich te bewijzen is het nu wel” riep de woedende Laurent, die zich honderd meter van de eindstreep in Saint-Etienne in een piepklein gaatje tussen Lubberding en het metalen dranghek had gedrongen en daar stuiterend als een gummibal uit was gekomen.

In hun ijver om aan dat verlangen van de Fransman tegemoet te komen gingen de juryleden vervolgens wel erg ver. Tot ieders verrassing werd Laurent tot ritwinnaar uitgeroepen en dat was iets wat echt onmogelijk was, want toen de Fransman nog richting finish liep arriveerde een tweede groep waarvan Jean-Luc Vandenbroucke de eindsprint won.

Hij had dus winnaar moeten worden. Een probleem waar de UCI-blazers tot ver na de aankomst achter gesloten deuren over vergaderden, om vervolgens in hun blunder te volharden.

Uitslag:
1. Michel Laurent (Fr) 145 km in
2. Henk Lubberding (Ned) z.t.
3. Jean-Luc Van Den Broucke (Bel) op 1’07”

Algemeen klassement:
1. Pascal Simon (Fr) 75u03’16”
2. Laurent Fignon (Fr) op 30”
3. Sean Kelly (Ier) op 1’11”

Beste Nederlander: 7. Henk Lubberding op 4’59”

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 17 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web