Het was me het weekje wel …

De Tour de France, die vandaag de derde en laatste week in gaat, heeft een hoog thrillergehalte. Met de etappe van afgelopen donderdag als hoogtepunt.

Je kunt het niet eens zijn met de jury, maar elke andere beslissing zou ook een storm van kritiek hebben veroorzaakt. Daarom is deze uitkomst misschien wel de minst slechte.

Wie de Tour gaat winnen is nog met geen mogelijkheid te zeggen. Chris Froome heeft natuurlijk de beste papieren als drager van de gele trui, maar de superieure indruk die hij vorig jaar en drie jaar geleden maakte, heeft hij nu nog niet getoond.

Ook Quintana presteert tot nu toe onder het niveau van de laatste jaren, net als Aru, Porte, Bardet en Barquil. Maar de kleine Colombiaan met dat onverstoorbare uiterlijk heeft een geheim wapen, in de persoon van ploegmaat Alejandro Valverde.

Ik heb het nooit zo op die man gehad, hij heeft tenslotte een verleden. Maar ik neem mijn petje voor hem af. Na een topprestatie in de Giro staat hij nu weer hoog in het klassement en kan hij in de laatste week van grote waarde zijn voor die kleine Klukkluk.

De enige die het beter doet dan in de vorige vijf Tours waarin hij startte is Bauke Mollema en daar ben ik ook verbaasd over. Alle zwakheden lijken overwonnen en tot slagvaardige wapens uitgegroeid. Maar het kan zo maar verkeren.

Zoals ik vrijdagavond al schreef kan de Groninger zo maar deze Tour winnen. Als Froome niet langer kan verdoezelen dat hij niet in topvorm is of als het in het hooggebergte echt hard tegen hard gaat, hij zijn laatste knecht heeft opgerookt en hij de zoveelste aanval van Quintana en Valverde niet meer kan pareren. Dan, ja dan zal Bauke moeten toeslaan. Zo’n kans krijgt hij misschien nooit meer.

Ik zeg niet dat dat gebeurt, maar het kan. En Bauke, hoeveel steun kan hij nog verwachten van Fränck Schleck? Op het vlakke heeft hij de volledige steun van zijn ploeg die uitgeruster is dan die van Froome.

Hij is in topvorm, heeft zo te zien geen last van zenuwen en was nog nooit zo goed. De wijze waarop hij op de Mont Ventoux de oversteek maakte naar Froome en Porte - whamm – maakte, was indrukwekkend en geeft alle vertrouwen, maar toch ...

Eerst zien, zei blinde Maupie en ons nog niet rijk rekenen voor aanstaande zaterdagavond als er alleen nog die feestelijke tocht naar de Champs Elysées rest.

Tot dan kan er altijd nog wat gebeuren. Vorig jaar in de Vuelta werd Dumoulin op het nippertje slachtoffer van een combine van de sterkste ploegen en in de Giro verknalde Kruijswijk het een paar dagen voor het einde zelf.

Van dit drietal potentiële winnaars van een grote ronde, heeft Bauke de meeste ervaring. Hij kan het en nu nog de kracht om Froome knock out te fietsen, als de kans zich voordoet. En dat beetje geluk dat iedere winnaar nodig heeft.

Misschien weten we vanavond al meer na zestig steile klimkilometers. Dat wordt weer nagelbijten.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 17 juli 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web